L. Lange & Co.: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
29 bytes tilføjet ,  for 1 år siden
m
Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ; kosmetiske ændringer
(Tekst og kilder tilføjet)
m (Robot: Konverterer nøgne referencer, ved hjælp af ref navne for at undgå dubletter, se FAQ; kosmetiske ændringer)
 
En tid deltog Lars Langes fætter Carl P. Lange (død 1887) også som kompagnon i forretningen, men i [[1860]] blev alle kompagnoner købt ud af firmaet, hvorved Lars Lange blev eneejer. Firmaet blev et [[aktieselskab]] i [[1898]].
 
I starten producerede virksomheden kakkelovne efter tysk forbillede, men omkring 1900 går man mere og mere over til at producere såkaldte stilovne, hvor kunstnere, designere og arkitekter er med til at sætte deres præg på produkterne. Siden begyndte man produktionen af komfurer og olieovne, ligesom man hele tiden producerede en masse andet støbegods, såsom staldvinduer, landbrugsmaskiner og kloakdæksler, ved siden af produktionen af ovne<ref>[https://www.svendborghistorie.dk/historier/erhverv/112-langes-jernstoberi Langes Jernstøberi], svendborghistorie.dk, hentet 6. juli 2020</ref>. Virksomheden var meget innovativ. Omkring [[1880]] fremstillede den en serie rundovne med fodvarmesokkel og skabte således en original dansk kakkelovnstype. Ved århundredeskiftet havde fabrikken 250 ansatte og var en af Svendborgs største arbejdspladser.
 
Efter [[anden verdenskrig]] fokuserede jernstøberiet især på produktion af ovne og bygningsmaterialer. I [[1975]] var der i alt 123 ansatte.
 
I slutningen af 1970'erne stod det klart, at det ikke længere var rentabelt at producere jernovne på virksomheden, hvorfor man i 1984 indstillede produktionen.
* ''A/S L. Lange & Co. Svendborg Jernstøberi 1850 – 1975'', 1975.
* Niels Svolgaard, ''L. Lange & Co. 1850-1987 – historien om et jernstøberi'', 1987.
 
== Referencer ==
{{reflist}}
 
 
{{DK-firmastub}}

Navigationsmenu