Mogens Skeel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 29: Linje 29:


== Opvækst og udlandsrejse ==
== Opvækst og udlandsrejse ==
Mogens Skeel var søn af [[rigsråd]] [[Christen Skeel (f. 1603)|Christen Skeel]] til [[Fussingø]] og [[Margrethe Lunge]]. Han mistede sin moder allerede som toårig i [[1653]] og blev opdraget hos sin moster [[Sidsel Lunge]] på [[Gavnø]], til hun døde [[1657]] og Mogens vendte hjem til sin fader. Mogens måtte som 8-årig nedskrive et meget bittert brev til kongen efter diktat af sin dødeligt syge fader. I det tog Christen Skeel sin afsked fra [[rigsrådet]]. Kort tid efter døde faderen, og Mogens Skeel var nu forældreløs. Han blev en tid sat i huset hos professor [[Rasmus Vinding]]. Herefter er der stilhed omkring hans færden, indtil han i [[1668]] udnævntes til [[hofjunker]]. Mærkværdigt er det dog, at han umiddelbart efter drog ud på en længere udlandsrejse. [[1669]] var han i [[Italien]] og ansat ved hoffet hos [[Prins Jørgen, hertug af Cumberland|Prins Jørgen]], der opholdt sig der. Siden gjorde han ophold i [[Østrig]], [[Tyskland]], [[Frankrig]] og [[England]] inden han [[1672]] vendte hjem til [[Danmark]] og tiltrådte sin hoftjeneste.
Mogens Skeel var søn af [[rigsråd]] [[Christen Skeel (f. 1603)|Christen Skeel]] til [[Fussingø]] og [[Margrethe Lunge]]. Han mistede sin mor allerede som toårig i [[1653]] og blev opdraget hos sin moster [[Sidsel Lunge]] på [[Gavnø]], til hun døde [[1657]] og Mogens vendte hjem til sin far. Mogens måtte som 8-årig nedskrive et meget bittert brev til kongen efter diktat af sin dødeligt syge far. I det tog Christen Skeel sin afsked fra [[rigsrådet]]. Kort tid efter døde faren, og Mogens Skeel var nu forældreløs. Han blev en tid sat i huset hos professor [[Rasmus Vinding]].
Herefter er der stilhed omkring hans færden, indtil han i [[1668]] udnævntes til [[hofjunker]]. Mærkværdigt er det dog, at han umiddelbart efter drog ud på en længere udlandsrejse. [[1669]] var han i [[Italien]] og ansat ved hoffet hos [[Prins Jørgen, hertug af Cumberland|Prins Jørgen]], der opholdt sig der. Siden gjorde han ophold i [[Østrig]], [[Tyskland]], [[Frankrig]] og [[England]] inden han [[1672]] vendte hjem til [[Danmark]] og tiltrådte sin hoftjeneste.


== Ved hoffet og i krig ==
== Ved hoffet og i krig ==
[[1673]] var Mogens Skeel på en sendelse til [[Sverige]] og derefter [[kammerjunker (titel)|kammerjunker]] hos dronning [[Charlotte Amalie af Hessen-Kassel|Charlotte Amalie]]. Men i [[1674]] gik han i [[Vilhelm af Oranien]]s tjeneste og deltog i kampene i de [[Spanske Nederlande]]. Året efter blev han sendt som Danmarks overordentlige afsending til kurfyrsten af [[Brandenburg]], hvor han forblev indtil [[1678]]. I denne tid ledsagede han kurfyrsten ved kampene i [[Pommern]]. [[4. juni]] [[1679]] holdt han bryllup på [[Egholm (Sæby Sogn)|Egholm]] med [[Helle Helene Rosenkrantz]] ([[1658]]-[[1698]]), datter af [[Oluf Rosenkrantz (baron)|baron Oluf Rosenkrantz]]. Det følgende år ledsagede han dronning [[Ulrikke Eleonore af Danmark|Ulrikke Eleonore]] til [[Sverige]] og forblev der som [[gesandt]] indtil maj [[1682]]. Her blev imidlertid hjemkaldt på grund af unåde. Årsagen var uden tvivl hans [[Oluf Rosenkrantz (baron)|svigerfars]] kritiske skrift til forsvar for den danske adel, hvilket Mogens i flere breve havde taget i forsvar. Dog sendtes han året efter i [[Prins Jørgen, hertug af Cumberland|Prins Jørgens]] følge til [[England]], men en misfornøjet ytring om hans virksomhed derovre i et brev til [[Conrad Reventlow]] bevirkede, at han endnu engang blev hjemkaldt til [[Danmark]]. Denne nye unåde varede heller ikke længe. I maj [[1684]] blev han udnævnt til virkelig [[etatsråd]] og [[1686]] til [[stiftsbefalingsmand]] over [[Århus Stift]] og [[amtmand]]
[[1673]] var Mogens Skeel på en sendelse til [[Sverige]] og derefter [[kammerjunker (titel)|kammerjunker]] hos dronning [[Charlotte Amalie af Hessen-Kassel|Charlotte Amalie]]. Men i [[1674]] gik han i [[Vilhelm af Oranien]]s tjeneste og deltog i kampene i de [[Spanske Nederlande]]. Året efter blev han sendt som Danmarks overordentlige afsending til [[Kurfyrste|kurfyrsten]] af [[Brandenburg]], hvor han forblev indtil [[1678]]. I denne tid ledsagede han kurfyrsten ved kampene i [[Pommern]].
[[4. juni]] [[1679]] holdt han bryllup på [[Egholm (Sæby Sogn)|Egholm]] med [[Helle Helene Rosenkrantz]] ([[1658]]-[[1698]]), datter af [[Oluf Rosenkrantz (baron)|baron Oluf Rosenkrantz]]. Det følgende år ledsagede han dronning [[Ulrikke Eleonore af Danmark|Ulrikke Eleonore]] til [[Sverige]] og forblev der som [[gesandt]] indtil maj [[1682]]. Her blev imidlertid hjemkaldt på grund af unåde. Årsagen var uden tvivl hans [[Oluf Rosenkrantz (baron)|svigerfars]] kritiske skrift til forsvar for [[Adel i Danmark|den danske adel]], hvilket Mogens i flere breve havde taget i forsvar. Dog sendtes han året efter i [[Prins Jørgen, hertug af Cumberland|Prins Jørgens]] følge til [[England]], men en misfornøjet ytring om hans virksomhed derovre i et brev til [[Conrad Reventlow]] bevirkede, at han endnu engang blev hjemkaldt til [[Danmark]]. Denne nye unåde varede heller ikke længe.
I maj [[1684]] blev han udnævnt til virkelig [[etatsråd]] og [[1686]] til [[stiftsbefalingsmand]] over [[Århus Stift]] og [[amtmand]]
over [[Aarhusgaard Amt|Aarhusgaard]] og [[Stjernholm Amt]]er. Disse embeder ombyttede han [[1688]] med [[Viborg Stift]] og [[Hald Amt]]. Samme år blev han tillige [[Ridder af Dannebrog]]. I marts [[1692]] sendtes han som gesandt til [[England]], hvor det blev en væsentlig opgave for ham at modarbejde [[Robert Molesworth]]s angreb på [[Danmark]]. Men han ønskede selv at kaldes tilbage og opnåede det også. Danmark nåede han dog ikke, da han døde på hjemrejsen i [[Lingen]] [[5. august]] [[1694]]. Hans enke overlevede ham fire år.
over [[Aarhusgaard Amt|Aarhusgaard]] og [[Stjernholm Amt]]er. Disse embeder ombyttede han [[1688]] med [[Viborg Stift]] og [[Hald Amt]]. Samme år blev han tillige [[Ridder af Dannebrog]]. I marts [[1692]] sendtes han som gesandt til [[England]], hvor det blev en væsentlig opgave for ham at modarbejde [[Robert Molesworth]]s angreb på [[Danmark]]. Men han ønskede selv at kaldes tilbage og opnåede det også. Danmark nåede han dog ikke, da han døde på hjemrejsen i [[Lingen]] [[5. august]] [[1694]]. Hans enke overlevede ham fire år.


== Forfatteren ==
== Forfatteren ==
Det er navnlig som forfatter, at Mogens Skeel har gjort sig bemærket. Han skrev en række [[latin]]ske og [[dansk (skriftsprog)|danske]] digte, som dog ikke har haft den store betydning. Hans sproglige evner kan man dog allerede spore i en oversættelse af tyskeren [[Martin Opitz]]’ sangspil "''Judith''", som Mogens Skeel udgav som 16-årig. Mest betydningsfuldt er det satiriske drama "''[[Grevens og Friherrens Komedie]]''", som man med ret stor sandsynlighed kan tilskrive Mogens Skeel. Komedien giver os et levende indtryk af den harme, som kredse af den gamle danske [[adel]] nærede over for den nystiftede "embedsadel", der var opstået med [[enevælde]]ns indførelse i [[1660]]. Komedien er desuden det første originale forsøg på at indføre principperne for det ny kunstdrama på dansk grund. Skriftet må være forfattet [[1675]], da det allerede i juli samme år omtales i et brev fra [[Christoffer Godskesen Lindenov|Christoffer Lindenov]] til [[Griffenfeld]]. Det gjorde en betydelig opsigt, måske også større end forfatteren havde tænkt sig. Lindenov skriver, at dets forfatter "''burde at lade sig ørne paa Kaget''", men hans anonymitet blev i alt fald ganske godt dækket.
Det er især som forfatter, at Mogens Skeel har gjort sig bemærket. Han skrev en række [[latin]]ske og [[dansk (skriftsprog)|danske]] digte, som dog ikke har haft den store betydning. Hans sproglige evner kan man dog allerede spore i en oversættelse af tyskeren [[Martin Opitz]]’ sangspil "''Judith''", som Mogens Skeel udgav som 16-årig.
Mest betydningsfuldt er det [[Satire|satiriske]] [[drama]] "''[[Grevens og Friherrens Komedie]]''", som man med ret stor sandsynlighed kan tilskrive Mogens Skeel. [[Komedie|Komedien]] giver os et levende indtryk af den harme, som kredse af den gamle danske [[adel]] nærede over for den nystiftede "[[embedsadel]]", der var opstået med [[enevælde]]ns indførelse i [[1660]]. Komedien er desuden det første originale forsøg på at indføre principperne for det ny kunstdrama på dansk grund. Skriftet må være forfattet [[1675]], da det allerede i juli samme år omtales i et brev fra [[Christoffer Godskesen Lindenov|Christoffer Lindenov]] til [[Griffenfeld]]. Det gjorde en betydelig opsigt, måske også større end forfatteren havde tænkt sig. Lindenov skriver, at dets forfatter "''burde at lade sig ørne paa Kaget''", men hans [[anonymitet]] blev i alt fald ganske godt dækket.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 9. aug. 2022, 10:05

Mogens Skeel

Personlig information
Født 15. juli 1651 Rediger på Wikidata
Tryggevælde, Danmark Rediger på Wikidata
Død 5. august 1694 (43 år) Rediger på Wikidata
Lingen, Niedersachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Far Christen Skeel Rediger på Wikidata
Mor Margrethe Lunge Rediger på Wikidata
Søskende Berte Skeel,
Brita Scheel Rediger på Wikidata
Barn Charlotte Amalie Skeel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dramatiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Mogens Skeel (født 15. juli 1651Tryggevælde, død 5. august 1694 i Lingen (Tyskland)) var en dansk adelsmand, amtmand og forfatter.

Opvækst og udlandsrejse

Mogens Skeel var søn af rigsråd Christen Skeel til Fussingø og Margrethe Lunge. Han mistede sin mor allerede som toårig i 1653 og blev opdraget hos sin moster Sidsel LungeGavnø, til hun døde 1657 og Mogens vendte hjem til sin far. Mogens måtte som 8-årig nedskrive et meget bittert brev til kongen efter diktat af sin dødeligt syge far. I det tog Christen Skeel sin afsked fra rigsrådet. Kort tid efter døde faren, og Mogens Skeel var nu forældreløs. Han blev en tid sat i huset hos professor Rasmus Vinding.

Herefter er der stilhed omkring hans færden, indtil han i 1668 udnævntes til hofjunker. Mærkværdigt er det dog, at han umiddelbart efter drog ud på en længere udlandsrejse. 1669 var han i Italien og ansat ved hoffet hos Prins Jørgen, der opholdt sig der. Siden gjorde han ophold i Østrig, Tyskland, Frankrig og England inden han 1672 vendte hjem til Danmark og tiltrådte sin hoftjeneste.

Ved hoffet og i krig

1673 var Mogens Skeel på en sendelse til Sverige og derefter kammerjunker hos dronning Charlotte Amalie. Men i 1674 gik han i Vilhelm af Oraniens tjeneste og deltog i kampene i de Spanske Nederlande. Året efter blev han sendt som Danmarks overordentlige afsending til kurfyrsten af Brandenburg, hvor han forblev indtil 1678. I denne tid ledsagede han kurfyrsten ved kampene i Pommern.

4. juni 1679 holdt han bryllup på Egholm med Helle Helene Rosenkrantz (1658-1698), datter af baron Oluf Rosenkrantz. Det følgende år ledsagede han dronning Ulrikke Eleonore til Sverige og forblev der som gesandt indtil maj 1682. Her blev imidlertid hjemkaldt på grund af unåde. Årsagen var uden tvivl hans svigerfars kritiske skrift til forsvar for den danske adel, hvilket Mogens i flere breve havde taget i forsvar. Dog sendtes han året efter i Prins Jørgens følge til England, men en misfornøjet ytring om hans virksomhed derovre i et brev til Conrad Reventlow bevirkede, at han endnu engang blev hjemkaldt til Danmark. Denne nye unåde varede heller ikke længe.

I maj 1684 blev han udnævnt til virkelig etatsråd og 1686 til stiftsbefalingsmand over Århus Stift og amtmand over Aarhusgaard og Stjernholm Amter. Disse embeder ombyttede han 1688 med Viborg Stift og Hald Amt. Samme år blev han tillige Ridder af Dannebrog. I marts 1692 sendtes han som gesandt til England, hvor det blev en væsentlig opgave for ham at modarbejde Robert Molesworths angreb på Danmark. Men han ønskede selv at kaldes tilbage og opnåede det også. Danmark nåede han dog ikke, da han døde på hjemrejsen i Lingen 5. august 1694. Hans enke overlevede ham fire år.

Forfatteren

Det er især som forfatter, at Mogens Skeel har gjort sig bemærket. Han skrev en række latinske og danske digte, som dog ikke har haft den store betydning. Hans sproglige evner kan man dog allerede spore i en oversættelse af tyskeren Martin Opitz’ sangspil "Judith", som Mogens Skeel udgav som 16-årig.

Mest betydningsfuldt er det satiriske drama "Grevens og Friherrens Komedie", som man med ret stor sandsynlighed kan tilskrive Mogens Skeel. Komedien giver os et levende indtryk af den harme, som kredse af den gamle danske adel nærede over for den nystiftede "embedsadel", der var opstået med enevældens indførelse i 1660. Komedien er desuden det første originale forsøg på at indføre principperne for det ny kunstdrama på dansk grund. Skriftet må være forfattet 1675, da det allerede i juli samme år omtales i et brev fra Christoffer Lindenov til Griffenfeld. Det gjorde en betydelig opsigt, måske også større end forfatteren havde tænkt sig. Lindenov skriver, at dets forfatter "burde at lade sig ørne paa Kaget", men hans anonymitet blev i alt fald ganske godt dækket.

Eksterne henvisninger