Charlotte Amalie af Hessen-Kassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Charlotte Amalie af Hessen-Kassel
Dronning Charlotte Amalie
Portræt udført af Jacques d'Agar
Dronning af Danmark og Norge
Periode 9. februar 167025. august 1699
Forgænger Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg
Efterfølger Louise af Mecklenburg-Güstrow
Ægtefælle Christian 5. af Danmark
Børn Frederik 4., Konge af Danmark og Norge
Christian Vilhelm
Christian
Sophie Hedevig
Christiane Charlotte
Carl
(unavngiven pige) (dødfødt)
Vilhelm
Hus Huset Hessen
Far Vilhelm 6. af Hessen-Kassel
Mor Hedvig Sophie af Brandenburg
Født 27. april 1650
Kassel, Hessen
Død 27. marts 1714 (63 år)
Charlottenborg, København
Begravet Roskilde Domkirke
Religion Calvinist

Charlotte Amalie af Hessen-Kassel (27. april 165027. marts 1714[1]) var dronning af Danmark og Norge fra 1670 til 1699. Hun var datter af landgreve Vilhelm 6. af Hessen-Kassel og gift med Christian 5.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Portræt af Dronning Charlotte Amalie af ukendt kunstner

Charlotte Amalie blev født den 27. april 1650 på det gamle stadslot i Kassel i Hessen som datter af landgreve Wilhelm 6. af Hessen-Kassel og Hedwig Sophie af Brandenburg.

Den 25. juni 1667 blev hun gift med den senere Christian 5.Nykøbing SlotFalster. Kroningen på Frederiksborg Slot foregik uden at hun blev salvet, fordi det stred mod hendes tro. Hun var den første af tre hessiske dronninger i Danmark men også den eneste, der insisterede på at beholde sin reformerte tro, hvilket indbragte hende en del modstandere i Danmark, ikke mindst hos biskopper og præster. I ægteskabstraktaten fik hun lov til at afholde gudstjenester i et lukket værelse og med egen præst på Københavns Slot. Denne undtagelse lykkedes hun med diplomati og stor ihærdighed med årene til at udvide til at omfatte alle reformerte i København med egen kirkebygning i Gothersgade, egne begravelsespladser, tre præsteresidenser, en præstenkebolig og senere to skoler, den franske først efter hendes død. Sammen med de danske gesandter i Versailles fik hun gennemtrumfet løsladelsen af protestantiske fanger, tilbagelevering af deres formuer og familiesammenføring i Danmark. Hun var gennem korrespondancer og personlige møder utrættelig i at forsvare sine trosfæller i og udenfor Frankrig, selv om Frankrig og Danmark havde en forsvarsalliance i en del af hendes regeringstid. I København opdrog hun sin mands illegitime børn med Amalie Moth sammen med deres egne og hun opnåede lettelser og frigivelse af Leonora Christina. Selv om hun fik en sen fødsel af den kommende konge (Frederik IV.) nød hun respekt og med årene en større og større hengivenhed hos borgerne. Da en svensk flåde i året 1700 truede København blev hun boende på slottet og fandt de rigtige forsvarere i militæret. .

Dronningen talte tysk, fransk og italiensk, hun var interesseret i historie, fysik, farmaci og filosofi. Hun havde sit eget apotek på Charlottenborg. Som den første dronning nogensinde lærte hun sig også dansk. Hun fik en kalvinistisk opdragelse, fordi både hendes far og hendes mor var reformerte. To af hendes lærere kom fra Frankrig, som underviste pigen i fransk og historie. Hendes omgangskreds bestod mest af reformerte landsmænd og huguenotter. Hendes lille hof på Københavns Slot bestod af cirka 50 personer, de fleste adelige fra Hessen. Derfor fik hun bygget en krypt under sin kirke, hvor de adelige reformerte kunne begraves standsmæssigt. Ellers sørgede hun for, at de medarbejdere, der ikke tog hjem igen til Hessen, blev gift ind i danske adelsfamilier. Dronningen var dybt religiøs og det berettes, at hun i en tid dagligt overværede en fransk andagt.Som hofpræster havde hun en tysk og en fransk præst samtidig, begge udpeget af hende selv. Denne religiøsitet gav hun videre til sin datter Sophie Hedvig og sønnen Carl, mens kong Frederik først blev stærkt kristen som pietist i hans sidste levefår. Moderen forhindrede at Sophie Hedvig blev gift med den tyske kejser, fordi hun så skulle konvertere til den katolske tro. Christianshavns bastioner er opkaldt efter hendes børn

Charlotte Amalie blev en meget velhavende dronning. Af sin svigerfar Frederik III. havde hun fået Frederiksdal inklusive Nymølle kobbermølle og en papirmølle. Hun ejede Nyborg Slot og erholdt indtægterne fra Lolland og Falsters krongods, købte Dronninglund og Dronninggaard, erhvervede Stevns Herred med Gjorslev, Christiansholm, Strandmøllen, et bryggeri på Slotsholmen og en hus i Lille Strandstræde til præsteresidens og anbragte sin kontante formue i værdipapirer i Amsterdam. Hele sin private personlige formue i Amsterdam testamenterede hun til sine to menigheder i København. Dronningen tog sig utrætteligt af sin kirke og sine menigheders vel og efterlod meget udførlige bestemmelser om administrationen af kirken og dens fremtid. Flere af disse dispositioner er stadig i kraft og i taknemmelighed nedlægger presbyterierne hvert år en buket under hendes sarkofag den 27. april, hendes fødselsdag.

I 1711 til 1713 opholdt hun sig på Kolding Slot for ikke at blive smittet af pesten i København. Hun døde (måske) af skarlagensfeber efter seks dages sygeleje den 27. marts 1714 på sit enkesæde Charlottenborg (opkaldt efter hende) i København. Hun ligger i en overdådig barok marmorsarkofag af Christoph Sturmberg i Roskilde Domkirke ved siden af sin ægtefælles sarkofag.

Børn[redigér | redigér wikikode]

  1. Frederik (11. oktober 1671Københavns Slot – 12. oktober 1730), senere Frederik 4.
  2. Christian Vilhelm (1672-1673).
  3. Christian (25. marts 1675 på Københavns Slot – 27. juni 1695 i Ulm, på vej til Italien).
  4. Sophie Hedevig (28. august 1677 i København – 13. marts 1735). Ugift, da hun bl.a. ikke ville svigte sin lutherske tro – som det krævedes af hende – for at kunne indgå et påtænkt ægteskab med den tysk-romerske kejser, Joseph 1.. Hun arvede bl.a. Vemmetofte og Charlottenborg efter sin yngste bror, Karl. Hun oprettede Vemmetofte Kloster.
  5. Carl (26. oktober 1680 – 8. juni 1729 på Vemmetofte), svagelig og tunghør. Tæt knyttet til sinde søster Sophie Hedevig. Hans sommerresidens var Blaagaard Slot på Nørrebro.
  6. Christiane Charlotte (døde som barn).
  7. Vilhelm (21. februar 1687 – 23. november 1705).

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Louis Bobé: Charlotte Amalie Königin zu Dänemark. 1940 (også i fransk oversættelse)

Foregående: Dronning af Danmark Efterfølgende:
Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg Louise af Mecklenburg-Güstrow