Dansk (skriftsprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Dansk. (Se også artikler, som begynder med Dansk)
Merge-arrow.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Dansk (skriftsprog) er foreslået føjet ind i Dansk (sprog). (Siden april 2017)  Diskutér forslaget

Dansk er et skriftsprog, der er officielt i Danmark, Grønland og Færøerne. Grønland og Færøerne har foruden dansk deres egne officielle sprog hhv. grønlandsk og færøsk. I Island underviser skolerne i dansk som obligatorisk fremmedsprog. Dansk skrives med det latinske alfabet blot med tilføjelse af tre ekstra bogstaver: Æ / æ, Ø / ø, og Å / å. Disse bogstaver optræder som de tre sidste bogstaver i det dansk-norske alfabet.

Ordforråd[redigér | redigér wikikode]

Det danske sprog indeholder færre ord end de store kultursprog, men flere end hovedparten af verdens ca. 2000 skriftsprog. Den største danske ordbog (ODS, ordnet@dk) indeholder ca. 250.000 ord, men de fleste ord benyttes ikke længere. Den største dansk-engelsk ordbog indeholder 170.000 danske opslagsord, mens Retskrivningsordbogen med de mest almindelige gloser kun rummer ca. 64.000 ord. Til sammenligning rummer Oxford Advanced Dictionary ca. 950.000 ord.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Grundtrækkene i dansk retskrivning har ligget fast siden midten af 1500-tallet, hvor Christiern Pedersen standardiserede det ifm. sin bibeloversættelse, men retskrivningen bliver løbende ændret. Den sidste større reform trådte i kraft 1. april 1948 med daværende undervisningsminister Hartvig Frisch som initiativtager. Den afskaffede stort forbogstav i navneord og ændrede formerne kunde, skulde og vilde til kunne, skulle og ville. Desuden erstattede bogstavet Å den hidtige stavemåde med dobbelt A (Aa/aa).

Se også[redigér | redigér wikikode]


Sprog og litteratur Stub
Denne artikel om sprog eller litteratur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.