Antinomi: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
31 bytes tilføjet ,  for 14 år siden
m
{{wikify}} + kat
(links til andre sprog)
m ({{wikify}} + kat)
{{wikify}}
En antinomi er to udsagn der begge er logisk gyldige, men som samtidig modsiger hinanden. Med andre ord, to modsatrettede påstande, der kan hævdes med lige god ret.
 
'''Bevis til tesen:''' Hvis såfremt at tidsrækken ikke har en begyndelse, og at den er uendelig, da måtte den have gennemgået et uendeligt antal øjeblikke i tidsrækken, hvis dette 'nu' skulle være nået. Der er altså op til ethvert tidspunkt forløbet en evighed, og en uendelig række af øjeblikke har fulgt efter hinanden. Da det er umuligt at gennemgå en uendelighed, ville dette 'nu' aldrig kunne være blevet nået, hvis tidsrækken er uendelig. En endelig tidsrække er simpelthen en forudsætning for nuets eksistens. Og vi ved, at dette nu eksisterer (da vi er i det), så derfor er der nødt til at have været en endelig række af øjeblikke før dette nu. <br />
'''Bevis til antitesen:''' Hvis verden har en begyndelse, må tiden engang have været begyndt. Det vil sige, at der før tiden begyndte må have eksisteret noget der har skabt tiden. Men dette er ikke muligt, da en tings opståen ikke er mulig, hvis tid ikke forekommer. Hvis der ingen tid forekommer, kan heller ikke tiden selv skabes, og derfor er det umuligt, at tidsrækken er endelig. Tiden er nødt til at være uendelig.
 
[[kategori:logik]]
 
[[bg:Антиномия]]
14.597

redigeringer

Navigationsmenu