Portal:Astronomi/Månedens Artikel/juli 2008: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Elentirmo (diskussion | bidrag)
indsatte månedens artikel
(Ingen forskel)

Versionen fra 8. jul. 2008, 21:19

Den hvide dværg, der ses som den hvide plet i midten af skiven, suger de ydre lag af en kæmpestjernes atmosfære til sig og dermed kan dens masse overstige chandrasekhargrænsen hvilket medfører at den eksploderer som en type 1a supernova

Subrahmanyan Chandrasekhar (Tamil: சுப்பிரமணியன் சந்திரசேகர் og i almindelig omtale kendt som Chandra) (19. oktober 1910, Lahore, Indien, nu i Pakistan, – 21. august, 1995, Chicago, Illinois, USA)[1] var amerikansk astrofysiker, der var født i det dengang britiske Indien og var af tamilsk afstamning.[2] Navnet Chandrasekhar er en af benævnelserne for Shiva. Det betyder "ejer af månen" på sanskrit og er et almindeligt tamilsk navn.

Han modtog nobelprisen i fysik 1983 (delt med William Alfred Fowler) for sit teoretiske arbejde om stjerners opbygning og udvikling.

Chandrasekhar arbejdede ved University of Chicago fra 1937 til sin død i 1995 i en alder af 84. Han fik amerikansk statsborgerskab i 1953.

Chandrasekhars mest almindeligt kendte bidrag til videnskaben er Chandrasekhargrænsen fra astrofysikken. Grænsen angiver den største masse (~1,44 solmasser) for en stjerne af typen hvid dværg, eller – hvad der principielt er det samme, omend med større masse (op til 3,29 x Solens masse) – den minimumsmasse over hvilken en stjerne til sidst vil falde sammen og blive en neutronstjerne eller et sort hul (efter en supernova-eksplosion). Grænsen beregnedes første gang af Chandrasekhar, mens han var ombord i et skib undervejs fra Indien til England for at studere under astrofysikeren Ralph Fowler. Da Chandrasekhar fremkom med disse ideer, mødte han stærk modstand fra den britiske fysiker Arthur Eddington, og dette kan have været et element i hans beslutning om at søge til University of Chicago i USA.

I 1999 navngav NASA det tredje af sine fire "Store observatorier" efter Chandrasekhar efter en navngivningskonkurrence, hvor der indkom 6.000 forslag fra ialt enogtres lande. Chandra X-ray Observatory opsendtes og sattes i kredsløb af rumfærgen Columbia 23. juli 1999.

  1. ^ (engelsk) Bio-Chandrasekhar
  2. ^ (engelsk) Chandrasekhar, S. 1983. Autobiography Nobel Foundation, Stockholm, Sweden.