Forskel mellem versioner af "Frans Blom"

Spring til navigation Spring til søgning
6 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
Korrektioner
m (Gendannelse til seneste version ved Glenn, fjerner ændringer fra 195.231.251.39)
(Korrektioner)
'''Frans Blom''' (født [[9. august]] [[1893]] i [[København]], død [[23. juni]] [[1963]] i [[San Cristóbal de Las Casas]], [[Chiapas]], [[Mexico]]) var en [[Danmark|dansk]] opdagelsesrejsende og arkæolog.
 
Blom kom til Mexico i [[1919]], hvor han arbejdede i olieindustrien, men fattede interesse for [[maya]]ruinerne, som han i forbindelse med sit arbejde stødte på i junglen, hvorfor han fik ansættelse ved Mexicos nationalmuseum, som finansierede nogle af hans ekspeditioner. Han mødte [[Sylvanus G. Morley]], der fik ham til [[Harvard University]], hvor han tog en [[master]]-grad i arkæologi. Han blev ansat ved Tulane University i [[New Orleans]], som sendte ham på flere arkæologiske ekspeditioner i [[Mellemamerika]]. I [[1924]] opdagede Blom [[maya]]ruinen [[Waxaktun]] i [[Guatemala]].
 
I [[1932]] blev Blom gift med amerikaneren Mary Thomas, men seks år senere blev de skilt, og Blom fik et begyndende alkoholmisbrug, som blev en medvirkende årsag til, at han senere måtte tage sin afsked fra universitetet. Blom flyttede til Mexico, hvor han på en ekspedition mødte den [[Svejts|svejtsiske]] fotograf og konservator [[Gertrude Duby Blom|Gertrude Duby]] ([[1901]]-[[1993]]), som han blev gift med.
 
Blom og Duby købte i [[1950]] et stort hus i San Cristóbal de las Casas. Huset blev navngivet ''Na Bolom'' - "Na" betyder på det lokale mayasprog "hus", og "Bolom" er et ordspil på "balum", som betyder "jaguar". Huset gjorde de til et kulturelt og videnskabeligt center med plads til overnattende gæster, i dag fungerer det også som museum.
 
Blom og Duby fortsatte med at tage på ekspeditioner, nu for den mexicanske regering. Blom døde i [[1963]], 70 år gammel.
Anonym bruger

Navigationsmenu