Forskel mellem versioner af "Aleksandr Ovetjkin"

Spring til navigation Spring til søgning
m
retter
m (Alexander Ovechkin flyttet til Aleksandr Ovetjkin over en omdirigering: dansk)
m (retter)
[[Billede:Ovechkin 2006.jpg|thumb|240px|AlexanderAleksandr OvechkinOvetjkin.]]
 
'''AlexanderAleksandr MikhaylovichMikhajlovitj OvechkinOvetjkin''' ([[russisk]]: Александр Михайлович Овечкин) (født. d. [[17. september]], [[1985]] i [[Moskva]], [[Sovjetunionen]]) er en professionel [[Rusland|russisk]] [[ishockey]]spiller som spiller for [[Washington Capitals]] i [[National Hockey League|NHL]]. Hans foretrukne position på isen er venstre wing.
 
OvechkinOvetjkin blev [[draft]]et af [[Washington Capitals]] som den første spiller overhovedet i [[2004]], men pga den [[lockout]] som ramte NHL i sæsonen [[NHL 2004-2005|2004-05]] begyndte han først at spille i NHL i sæsonen [[NHL 2005-2006|2005-06]].
 
==Karriere==
AlexanderAleksandr OvechkinOvetjkin er ud af en atletisk familie med en far der er en tidligere professionel [[fodbold]]spiller og en mor der vandt to [[Olympiske lege|OL]]-guld i [[basketball]] i [[1976]] og [[1980]].
 
===Før NHL===
OvechkinOvetjkin fik sin debut for [[HC Dynamo Moskva]] i den russiske [[Ruslands Superliga (ishockey)|Superliga]] i en alder af bare 16 år. Her spillede han tre sæsoner før han var klar til at tage springet til NHL.
 
=== NHL ===
OvechkinOvetjkin debuterede for [[Washington Capitals]] d. [[5. oktober]], [[2005]] hvor han scorede 2 mål i en 3-2 sejr over
[[Columbus Blue Jackets|Columbus]]. I sin debutsæson scorede OvechkinOvetjkin et mål, der af mange anses for at være et af de bedste mål nogensinde i NHL: På vej mod målet bliver OvechkinOvetjkin tacklet til isen af [[Phoenix Coyotes]]' back [[Paul Mara]]. Glidende på ryggen i retning væk fra målet og med ansigtet vendt den forkerte vej, lykkedes det for OvechkinOvetjkin, med én hånd på staven, at skrabe pucken i mål bag Coyotes' målmand [[Brian Boucher]]. Om målet sagde OvechkinOvetjkin: "Jeg var bare heldig. Jeg har aldrig gjort det før."
 
Hans [[rookie]]-sæson var i det hele taget en stor personlig succes for OvechkinOvetjkin og han sluttede sæsonen som nr. 3 på NHL's pointliga med 52 mål og 106 points. Hans 106 points var desuden den tredie-bedste point-total nogensinde af en rookie i NHL.
 
Efter sæsonen vandt OvechkinOvetjkin det såkaldte [[Calder Memorial Trophy]] som årligt gives til ligaens bedste [[rookie]]. Et trofæ han i øvrigt vandt foran [[Pittsburgh Penguins|Pittsburgh]]s [[Sidney Crosby]].
 
I sæsonen [[NHL 2006-2007|2006-07]] blev OvechkinOvetjkin udtaget til NHL's All-star-kamp. Her spillede han i [[kæde (ishockey)|kæde]] med [[Sidney Crosby]] og scorede et enkelt mål.
 
Den [[10. januar]] [[2008]] underskrev OvechkinOvetjkin en ny kontrakt med Washington. Kontrakten strækker sig over 13 år og har en samlet værdi på [[USD|$]]124 millioner, svarende til ca $9,5 millioner om året. Kontrakten er den største nogensinde i NHL's historie og OvechkinOvetjkin forhandlede den selv på plads uden brug af en agent.
 
===Internationalt spil===
Som 17-årig blev OvechkinOvetjkin udtaget til det russiske landshold til Ceska Poistovna-turneringen. Hermed blev OvechkinOvetjkin den yngste spiller nogensinde på det russiske landshold.
 
I [[2004]] blev OvechkinOvetjkin udtaget til turneringen [[World Cup of Hockey]]. Han var den yngste spiller ved turneringen der havde deltagelse af de bedste spillere fra NHL.
 
Han deltog for tredie og sidste gang ved [[Junior-VM i ishockey]] ved årsskiftet 2004-05. Her måtte han 'nøjes' med en sølvmedalje. Han blev dog valgt som turneringens bedste forward og udtaget til turneringens All-Star-hold.
 
I [[VM i ishockey 2005|2005]] deltog OvechkinOvetjkin for første gang ved [[VM i ishockey]]. Han scorede 5 mål og lavede 3 assists. Dette gav ham en ottende-plads på turneringens topscorerliste.
 
OvechkinOvetjkin var på det russiske hold ved [[Vinter-OL 2006]]. På trods af at Rusland ikke fik medalje havde Ovechkin Ovetjkin endnu en gang stor personlig succes. Han scorede 5 mål i turneringen og blev udtaget til turneringens All-Star-hold.
 
Ved [[VM i ishockey 2006]] blev OvechkinOvetjkin endnu en gang uden medalje, på trods af at han scorede 6 mål og lavede i alt 9 points i 7 kampe. Endnu en gang blev han valgt til turneringens All-Star-hold.
 
== Statistik ==
* [http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=44017 Statistik fra eurohockey.net]
* [http://www.hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php3?pid=63735 Statistik fra hockeydb.com]
* [http://www.youtube.com/watch?v=vzbmI6-YSnQ OvechkinsOvetjkins 'utrolige' mål mod Phoenix] - ([[YouTube]])
 
{{DEFAULTSORT:OvechkinOvetjkin, AlexanderAleksandr}}
[[Kategori:Født i 1985]]
[[Kategori:Ishockeyspillere fra Rusland]]
56.750

redigeringer

Navigationsmenu