Forskel mellem versioner af "Christoffer Gabel"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
ingen redigeringsopsummering
m (Fjerner : fra overskrifter; kosmetiske ændringer)
[[Billede:Christoffer Gabel.jpg|thumb|250px|Christoffer Gabel]]
'''Christoffer Gabel''' ([[6. august]] [[1617]] i [[Glückstadt]] - [[13. oktober]] [[1673]]). Han var den ældste søn af købmand [[Waldemar Gabel]] og [[Anna von Horn]] og han arvede sin faders købmandsstatus efter begge forældre omkom i [[1641]]. Christoffer blev i slutningen af [[Trediveårskrigen]] udnævnt til kongelig proviantmester ved det Brandenburgske Hof. IHan [[1643]] blev Christoffervar gift med komtesseErmegaard [[AnnaBadenhaupt, Cathrine]]datter af [[Hertugdømmetrentemesteren Slesvig|Slesvig]]i bispedømmet Verden, og sammen fik de arvingenblant annet sønnen [[Frederik Gabel]] i [[1645]].
I starten af [[1650'erne]] drog han til [[Danmark]] for at søge en bedre lykke og kom hurtigt i Kong [[Frederik 3]].s gunst. Gabel blev adlet og fra [[1655]] forpagtede han de visse og uvisse indtægter af [[Færøerne]] mod at svare en årlig afgift på 1000 [[rigsdaler]] til kongen. [[19. januar]] [[1661]] fik han af kongen tilstået [[Færøerne]] som len. Hans søn Frederik skulle arve lenet. Afgiften på de 1000 rigsdaler blev opgivet i [[1662]] hvormed familien opnåede de fulde indtægter af øerne og et egentligt handelsmonopol. Dette arve-len er et usædvanligt træk, eftersom [[Frederik 3]]. havde afskaffet lenssystemet i [[1661]].
 
Gabels stilling som færøsk lensmand har i historieskrivningen været ganske negativt vurderet, og "gabelstiden" er på Færøerne kendt som en uhørt hård og streng tid. Dette kommer særlig til udtryk i [[William Heinesen]]s historiske brevroman "Det Gode Håb", udg. [[1964]]. En mere nøgtern tilgang til kildematerialet giver et mere nuanceret billede, hvor Gablerne fremstår knap så skurkagtige.
 
'''Gabels børn med AnnaErmegaard CathrineBadenhaupt:'''
*[[Frederik Gabel]] (1645-1708).
*[[Anna-Louise Gabel]] (1647-1659).
Anonym bruger

Navigationsmenu