Tarmvridrøn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Søsterlinks; dokumenteret hjemsted; indikatorværdier
mNo edit summary
Linje 15: Linje 15:
}}
}}
;Beskrivelse
;Beskrivelse
'''Tarmvrid-Røn''' er et mellemstort, løvfældende [[træ (organisme)|træ]] med en først ægformet, senere kuplet [[krone (plantedel)|krone]]. [[Stamme (plantedel)|Stammen]] er tyk og ret med næsten vandrette grene. [[Bark (plantedel)|Barken]] er først blank med rødbrun lysside og olivengrøn skyggeside. Senere bliver den mørkebrun og ru, og til sidst er den grå og skaller af i store, firkantede flager. [[Knop (plantedel)|Knopperne]] er spredte, runde og skinnende grøn. [[Blad (plantedel)|Bladene]] er ahornagtige med fem grove lapper og fint takket rand. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden er mat og lysegrøn. [[Høstfarve]]n er rød til rødviolet. [[Blomst]]erne er samlet i løse halvskærme. De enkelte blomster er hvide med gule støvdragere. Frugterne er lidt pæreagtige i formen og brune med svage, langsgående ribber. [[Frø (plantedel)|Frøene]] modner ikke helt godt i Danmark.
'''Tarmvrid-Røn''' (''Sorbus torminalis'') er et mellemstort, løvfældende [[træ (organisme)|træ]] med en først ægformet, senere kuplet [[krone (plantedel)|krone]]. [[Stamme (plantedel)|Stammen]] er tyk og ret med næsten vandrette grene. [[Bark (plantedel)|Barken]] er først blank med rødbrun lysside og olivengrøn skyggeside. Senere bliver den mørkebrun og ru, og til sidst er den grå og skaller af i store, firkantede flager. [[Knop (plantedel)|Knopperne]] er spredte, runde og skinnende grøn. [[Blad (plantedel)|Bladene]] er ahornagtige med fem grove lapper og fint takket rand. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden er mat og lysegrøn. [[Høstfarve]]n er rød til rødviolet. [[Blomst]]erne er samlet i løse halvskærme. De enkelte blomster er hvide med gule støvdragere. Frugterne er lidt pæreagtige i formen og brune med svage, langsgående ribber. [[Frø (plantedel)|Frøene]] modner ikke helt godt i Danmark.


;Ikke-synlige træk
;Ikke-synlige træk

Versionen fra 24. jun. 2009, 20:12

Tarmvrid-Røn
Tarmvrid-Røn (Sorbus torminalis)
Tarmvrid-Røn (Sorbus torminalis)
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Sorbus (Røn)
Art Sorbus torminalis
Hjælp til læsning af taksobokse
Beskrivelse

Tarmvrid-Røn (Sorbus torminalis) er et mellemstort, løvfældende træ med en først ægformet, senere kuplet krone. Stammen er tyk og ret med næsten vandrette grene. Barken er først blank med rødbrun lysside og olivengrøn skyggeside. Senere bliver den mørkebrun og ru, og til sidst er den grå og skaller af i store, firkantede flager. Knopperne er spredte, runde og skinnende grøn. Bladene er ahornagtige med fem grove lapper og fint takket rand. Oversiden er mørkegrøn og blank, mens undersiden er mat og lysegrøn. Høstfarven er rød til rødviolet. Blomsterne er samlet i løse halvskærme. De enkelte blomster er hvide med gule støvdragere. Frugterne er lidt pæreagtige i formen og brune med svage, langsgående ribber. Frøene modner ikke helt godt i Danmark.

Ikke-synlige træk

Rodnettet består af grove, tykke rødder, der kun er lidt forgrenede. Oftest sælges træet dog podet på en Seljerøn-grundstamme. Det har dermed dette træs rodnet. Også denne Røn kan give jordtræthed.

Størrelse

20 x 10 m (40 x 20 cm/år).

Hjemsted
Indikatorværdier
Tarmvrid-Røn
L = 8 T = 6 K = x F = 4 R = 7 N = 4

Tarmvrid-Røn hører hjemme i det centrale og sydøstlige Europa. Den har dog sin nordgrænse på Bornholm, Møn og Sydsjælland, hvor den gror på veldrænet, varm bund. Ved Døndalen og Helligdomsklipperne på Bornholm vokser træet sammen med bl.a. Ahorn, Almindelig Ask, Almindelig Avnbøg, Almindelig Benved, Almindelig Bøg, Almindelig Engelsød, Almindelig Fjerbregne, Almindelig Hassel, Almindelig Vedbend, Blå Anemone, Bredbladet Mangeløv, Dansk Arum, Gul Anemone, Hulkravet Kodriver, Krat-Fladbælg, Krat-Viol, Liljekonval, Navr, Skov-Storkenæb, Spids-Løn, Stilk-Eg, Tandrod, Vorte-Birk og Æble-Rose[1]


Note
Søsterprojekter med yderligere information:

Kilde

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).