Spring til indhold

Mir (rumstation): Forskelle mellem versioner

8 bytes fjernet ,  for 12 år siden
m
Småret
m (billede)
m (Småret)
[[File:Mir im erdorbit.jpg|300px|thumb|right|Rumstationen MIR som den så ud den i [[1995]].]]
'''Mir''' (Мир), sovjetisk [[rumstation]] opsendt i [[1986]]. I [[1991]] overtog [[Rusland]] stationen efter Sovjetunionens sammenbrud. ''Mir'' betyder både "fred" og "verden" på russisk. Mir regnes for verdens første rigtige bemandede [[rumstation]] {{kilde mangler|dato=Uge 50, 2008}} og er forløber tilfor [[Den Internationale Rumstation]] (ISS).
 
Mir styrtede planmæssigt ned i [[Stillehavet]] ud for [[New Zealand]] i [[2001]].
 
Rumstationen var blevet for gammel, og var ikke længere sikker at opholde sig i. Derfor besluttede Rusland sig for at lade Mir styrte ned til Jorden.
 
Størstedelen af den 136 ton tunge rumstation brændte op på sin vej gennem [[jordens atmosfære]], men op mod 20 tons rester af rumstationen nåede hele vejen ned gennem atmosfæren, og styrtede i Stillehavet.
 
Stationen var bygget til at kunne holde i tre år, men fungerede altså i 16 år. I løbet af de 16 år boede over 100 [[kosmonaut]]er og [[astronaut]]er i Mir i kortere eller længere perioder. En enkelt russisk kosmonaut, [[Sergej Krikaljov]], tilbragte sammenlagt (over 2 perioder) lidt over 2 år om bord på Mir.
Mir blev forsynet og vedligeholdt ved hjælp af bemandede Sojuz-kapsler og ubemandede Progress-fragtfartøjer. 25. juni 1997 kolliderede Progress M-34 forsyningsfartøjet med Spektr og gjorde det ubrugeligt i lang tid. 23. februar 1997 udbrød der også brand om bord.
 
Mirs moduler og forbindelsesfartøjer havde symbolske navne. ''Kvant'' betyder "kvantum", et navn som kommer fra dets formålopgave indenformed research i astrofysik, hvor stationen blev brugt til at måle det i [[elektromagnetiske spektrum]], herunder [[røntgenstråler|røntgenstråling]]. ''Kristall'' betyder "krystal", da et væsentligt formål for stationen var at udvikle teknologier til brug for vægtløs materialeproduktion. ''Spektr'' betyder "spektrum", navngivet efter sine atmosfæriske sensorer. ''Priroda'' betyder "natur", og den kikkede ned på Jorden. ''Progress'' betyder "fremskridt", ''Sojuz'' betyder "union", opkaldt efter USSR (''Sovjetskij Sojuz'' = Sovjetunionen), og det at rumfartøjet var sammensat af tre mindre moduler.
 
== Mir-flyvninger ==
7.692

redigeringer