Forskel mellem versioner af "Leonora Christina Ulfeldt"

Spring til navigation Spring til søgning
lix
(lix)
[[Fil:Leonora_christine_ulfeld.jpg|thumb|250px|right| Leonora Christine Ulfeldt]]
'''Leonora Christine Ulfeldt''' ([[8. juli]] [[1621]] – [[16. marts]] [[1698]]), var en datter af [[Christian 4.]] og [[Kirsten Munk]]. Grevinde til [[Hertugdømmet Slesvig|Slesvig]] og [[Holsten]].
Gift som 15-årig ([[9. oktober]] [[1636]]) med rigsgreve og rigshofmester [[Corfitz Ulfeldt]]. Hun kaldte sig aldrig Ulfeldt; hun forblev kongens datter frøken Leonora. Da forholdet mellem hendes forældre var uafgjort, måtte hun opfinde en rolle til sig selv - det faldt hende let. Da dronningen var død før Leonore C. blev født, og der ikke var andre ledende damer ved hoffet i København, var det let for hende at tiltrække sig opmærksomhed.
 
Corfitz Ulfeldt var [[statholder]] i København og boede i sin gård i Løvstræde, hvor [[Gråbrødretorv]] er i dag. På rejse med Ulfeldt til Holland og Frankrig 1646-47.
 
Ægteskabet var meget lykkeligt og resulterede i mindst 15 børn, (der blev fødtbørnt fra 1638 til 1651); heraf blev syv voksne (fire drenge & tre piger); kun fem var i live, da Leonora Christine slap ud af Det Blå Tårn 1685:
 
Christian (*5.12.1637 †29.7.1688 i Rom)
 
Efter Christian 4.’s død brød Leonoras modsætningsforholdet til [[Frederik 3.]] og dronning [[Sophie Amalie]] ud i lys lue, og hun flygtede med Corfitz Ulfeldt til Sverige 1651 og opholdt sig i Stockholm 1652-54.
Baggrunden for flugten var Corfitz' underslæb og salg af embeder, samt en kompliceret sag med modsatrettede anklager om planlagte giftmord (Dina-sagen). Leonora havde besøgt Nederlandene og Frankrig og opfattede sig somvar en international berømthed. Hun ønskede ikke at træde tilbage for den nye dronning, Sophie Amalie, og hendes mand ville meget nødig afgive sin lukrative stilling, alene fordi en ny konge havde besteget tronen. Misforholdet resulterede i smålig chikane, som da Ulfeldterne fjernede byens udsmykning inden Sophie Amalies indtog som dronning.
Vigtigere var det, at Ulfeldts position såede tvivl om det nye kongepars politiske kurs. For at undgå en retssag flygtede man, førstde til Sverige, hvor Leonora mødte dronning Christina og lærte at gå i mandsdragt.
 
Boede 1655-57 på slottet Barth i Pommern. Leonora Christine rejste i 1656 til Danmark for at søge udsoning med Frederik 3., men blev standset i Korsør og udvist.
 
Derpå fulgte hun med Corfitz Ulfeldt, da han sluttede sig til svenskerne og med dem rykkede ind i Danmark 1657. Hun måtte overtage Ulfeldts forsvar, da han i 1659 for en svensk kommissionsdomstol anklagedes for forræderi 1659 og var for syg til selv at forsvare sig. Begge blev arresteret af Frederik 3. i København i 1660 og fængslet i 17 måneder på [[Hammershus]](Bornholm), hvorfra de på dramatisk vis forsøgte at flygte. EndeligtDe blev løsladt i 1661 mod at give afkald på fordringer (Ulfeldt var en af kongens store långivere) og størsteparten af deres ejendomme. FlyttedeHun flyttede til [[Ellensborg]] (nu [[Holckenhavn]]) på Fyn og fulgte med Corfitz Ulfeldt på kurrejse til Nederlandene 1662, derfra rejste hun til London 1663 for at inddrive et gammelt tilgodehavende hos Charles 2.
 
Frederik 3. forlangte hende udleveret som Ulfeldts medskyldige i højforræderi, hvorfor hun blev arresteret og sendt til København, hvor hun blev fængslet i [[Blåtårn (Københavns Slot)|Blåtårn]] på [[Københavns Slot]]. Hun nægtede kendskab til Corfitz Ulfeldts forræderiske handlinger, men blev holdt fanget i Blåtårn i godt 21 år. Det var her, hun skrev sin "franske selvbiografi". I 1673 begyndte hun sit ''[[Jammersminde]]'', en skildring af fængselslivet stilet til hendes børn. Manuskriptet kom først til offentlighedens lys i 1867 og skabte sensation. Det er ikke alene periodens bedste selvbiografi, men en skarp og velskrevet skildring af menneskelig fornedrelse og sjælelig storhed. "Jammersminde" fikinspirerede maleren Kristian Zahrtmann til at påbegynde en lang række billeder fra hendes liv: fra anholdelsen, indsættelsen i Blåtårn over hendes unge dage som kongedatter, til en bizar skildring af Sophie Amalies død.
 
Da dronning Sophie Amalie døde, blev Leonora Christine løsladt 1685, og efter et kort tids ophold i Husum ved København flyttede hun til [[Maribo kloster|Birgittinerordenens kloster]] i [[Maribo]]. Det var nedlagtgrundlagt af Christian 4. i 1621 og noget forfaldent.
 
Leonora Christine Ulfeldt ligger begravet i klosterkirken, den nuværende [[Maribo Domkirke]].
Anonym bruger

Navigationsmenu