Maribo Domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Maribo Domkirke
Maribo Domkirke
Generelt
Opført i 1400-tallet
Geografi
Adresse Klostergade 33, 4930 Maribo
Sogn Maribo Domsogn
Pastorat Maribo Dompastorat
Provsti Maribo Domprovsti
Stift Lolland-Falsters Stift
Kommune Lolland Kommune
Kommune (1970) Maribo Kommune
Eksterne henvisninger
www.maribodomkirke.dk
Oversigtskort

Maribo Domkirke ligger i MariboLolland. Kirken blev oprettet i 1400-tallet da Maribo Kloster blev opført. Den blev senere omdannet til domkirke.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1416 blev munke fra Vadstena kloster sendt til Maribo, der på det tidspunkt dog hed Skimminge, for at grundlægge et kloster. Det blev til Maribo Kloster. I 1536 blev klostret ophævet.

Efter den gamle bykirke var brændt ned i 1596, fik klosterkirken status som byens kirke. Da Lolland-Falster i 1804 blev et selvstændigt stift, fik kirken omsider status som domkirke. Igennem det 19. århundrede blev domkirken sikret mod forfald op til flere gange, og det nuværende tårn blev tilbygget.

I domkirkens krypt blev kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt begravet, men hendes lig blev kort tid efter fjernet fra gravstedet, antagelig af nogle af hendes sønner, og formentlig gravsat på det ukendte sted, hvor hendes husbond Corfitz Ulfeldt i forvejen lå begravet jf. historikeren Palle Lauring.[kilde mangler]

Maribo Domkirke er speciel ved at have indgangen i øst og højkoret i vest. Dette stammer fra klosterets indretning.

For at imødekomme kravet om adskillelse af søstre og brødre var der i kirken indrettet et adskilt nonnekor placeret på et hævet pulpitur i skibets østende, mens munkene holdt til i et lukket område af skibets vestende. Desuden besøgtes klosterkirken af mange pilgrimme, som havde adgang til kirkens skib. På den måde var klosterkirken opdelt i tre skarpt adskilte områder, og i kirken er der fortsat en række bevarede spor efter disse hvælvede gallerier.

Da byens sognekirke nedbrændte i 1596, begyndte Maribos borgere at benytte klosterkirken som deres sognekirke. Højkoret blev ved den lejlighed indrettet i det tidligere brødrekor, der således modsat stort set alle andre kristne kirker er placeret i vest.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion