Rigsarkivet, Odense: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
{{billedesavnes}}
Linje 27: Linje 27:
*[http://www.sa.dk/ Statens Arkiver]
*[http://www.sa.dk/ Statens Arkiver]
*[http://www.sa.dk/daisy/ Arkivdatabasen daisy]
*[http://www.sa.dk/daisy/ Arkivdatabasen daisy]
{{billedesavnes}}

[[Kategori:Arkiver og arkivalier]]
[[Kategori:Arkiver og arkivalier]]
[[Kategori:Odense]]
[[Kategori:Odense]]

Versionen fra 17. mar. 2011, 20:39

Landsarkivet for Fyn ligger i Jernbanegade i Odense og er en del af Statens Arkiver.

Oprettelse

Landsarkivet for Fyn ligger i Odense Slots køkkenhave, og arkivet i de ældste arkivbygninger åbnede den 1. november 1893.

Det var resultatet af Danmarks første arkivlov, der blev vedtaget den 30. marts 1889 af Rigsdagen, og som følge af den skulle der oprettes tre landsarkiver i provinsen. Landsarkiverne i Viborg, Odense og København blev oprettet som underafdelinger af Rigsarkivet. Landsarkivet i Åbenrå kom til i 1931.

Arkivets bygninger

De ældste arkivbygninger fra 1893 er tegnet af arkitekt Martin Borch, og de indeholder magasiner, der kan rumme ca. 2000 hyldekilometer dokumenter, og en læsesal.

I 1993 blev der sat gang i et længe tiltrængt nybyggeri. Et stort fjernmagasin i Islandsgade var taget i brug, og 1. marts 1995 kunne en pendantbygning til det gamle magasin i Jernbanegade indvies.

Opgaver og samlinger

Landsarkivet for Fyn indsamler og opbevarer primært arkivalier fra lokale statslige myndigheder (fx politi, domstole og kirkelige myndigheder) i det fynske område, men samlingerne rummer også afleveringer fra andre fra de fynske godser og fra private personer.

I arkivdatabasen daisy kan man finde indholdsfortegnelser over de arkiver, der findes i Landsarkivet for Fyns samling. Samlingen fylder 18.500 hyldemeter (2008).

En del af arkivarene i Statens Arkiver forsker i arkivernes samlinger.

Hvert år er der godt 7.000 besøgende på læsesalen, der er åben for alle.

Eksterne henvisninger

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.