Forskel mellem versioner af "QR Code"

Spring til navigation Spring til søgning
12 bytes fjernet ,  for 10 år siden
m
småret
m (Gendannelse til seneste version ved ChuispastonBot, fjerner ændringer fra 87.72.122.69 (diskussion | bidrag))
m (småret)
[[Fil:Japanese poster with QR codes.jpg|thumb|250px|QR code på en [[japan]]sk [[plakat]].]]'''QR Code''' er en form for todimensionel [[stregkode|"streg"-kode]], som blev udviklet i [[1994]] af den [[japan]]ske [[virksomhed]] [[Denso-Wave]]:. "QR" stårer et [[akronym]] for '''q'''uick '''r'''esponse ([[Engelsk (sprog)|engelsk]] for "hurtigt svar"), hvilket afspejler systemetsden skaberesoprindelige intention om at gøre QR-koder nemme og hurtige at aflæse.
 
QR Code-systemet er "frit" i den henseende, at Denso-Wave har frigivet specifikationen bag systemet og ikke agter at håndhæve deres [[patent]]-rettigheder over det. Til gengæld forlanges det, at alle publikationer og websider der benytter systemet akkrediterer virksomheden med teksten "QR code is trademarked by Denso Wave, inc."
 
QR Code blev oprindelig skabt til brug i produktionen af [[bil]]er, hvor komponenterne til bilerne blev forsynet med disse stregkoder så [[robot]]ter m.v. automatisk kunne genkende dem. I dag er systemet meget populært i Japan, hvor det bruges til en lang række andre formål: Her finder man stregkoder indeholdende adresser, [[URL]]'er til [[hjemmeside]]r, [[Telefonnummer|telefonnumre]], [[e-mail]]-adresser og lignende i [[avis]]er, [[tidsskrift]]er, [[reklame]]r, på [[vejskilt]]e, på [[visitkort]] og utallige andre steder. Man kan få "tilbehørs-programmer" til [[mobiltelefon]]er med indbygget [[kamera]] der sætter telefonen i stand til at aflæse såvel QR Code såvel som andre stregkode-standarder; på den måde kan sådanne telefoner hurtigt aflæse eksempelvis kontaktinformation fra et visitkort, og gemme dem i hukommelsen til senere brug.
 
QR Code-systemetKoden er "frit" i den henseende, at Denso-Wave har frigivet specifikationen bag systemet og ikke agter at håndhæve deres [[patent]]-rettigheder over det. Til gengæld forlanges det, at alle, publikationer og websider dersom benytter systemet, akkrediterer virksomheden med teksten "QR code is trademarked by Denso Wave, inc."
 
QRDen Codeoprindelige blevidé oprindeligbag skabtstregkoderne tilvar, brugat de skulle bruges i produktionen af [[bil]]er, hvor komponenterne til bilerne blev forsynet med disse stregkoder så [[robot]]ter m.v. automatisk kunne genkende dem. IEfterhånden daghar erdet systemetfået megeten populærtbred ianvendelse Japan,udenfor hvorbilfabrikkerne detog bruges til en lang række andre formål: Her finder man stregkoder indeholdende adresserPostadresser, [[URL]]'er til [[hjemmeside]]r, [[Telefonnummer|telefonnumre]], [[e-mail]]-adresser og lignende i [[avis]]er, [[tidsskrift]]er, [[reklame]]r, på [[vejskilt]]e, på [[visitkort]] og utallige andre steder. Man kan endda"tilbehørs-programmer" til [[mobiltelefon]]er med indbygget [[kamera]], der sætter telefonen i stand til at aflæse såvel QR Code, såvel som andre stregkode-standarder; på den måde, kan sådanne telefoner hurtigt aflæse eksempelvis kontaktinformation fra et visitkort, og gemme dem i hukommelsen til senere brug.
 
== Kapacitet og fejlkorrektion ==
Stregkoderne i QR Code-systemet kan laves i forskellige størrelser, afhængig af hvor meget information, der skal repræsenteres; de største af dem kan rumme enten 7089 [[Ciffer|cifre]], 4296 [[latin]]ske [[bogstav]]er, 2953 [[byte]]s, eller 1817 [[kanji]]/[[kana (skriftsprog)|kana]]-tegn.
 
QR Code benytter såkaldt [[Reed-Solomon-fejlkorrektion]] til at gøre systemet robust overfor fejl i aflæsningen, beskadigede eller tilsmudsede stregkoder og lignende: Der opereres med fire forskellige niveauer, som kan genskabe de rigtige informationer, selv omselvom større eller mindre dele af koden ikke kan læses korrekt: Niveau L kan genskabe 7%, niveau M 15%, niveau Q 25%, og for niveau H 30%.
 
Denne fejlkorrektion har ført til skabelsen af QR Code-stregkoder med tilsigtede "fejl" i form af små billeder, [[logo]]er eller andet inde midt i mønsteret af sorte og hvide kvadrater: For det menneskelige øje "bryder" sådanne billeder helt tydelig stregkodemønstret, men koden kan stadig læses korrekt uden besvær.
 
== Eksterne links ==
{{CommonskatCommonscat|QR code}}
* [http://www.denso-wave.com/qrcode/index-e.html Denso-Waves egen side om QR Code.]
{{Commonskat|QR code}}
 
[[Kategori:Stregkoder]]
50.952

redigeringer

Navigationsmenu