Forskel mellem versioner af "Mahmoud Ahmadinejad"

Spring til navigation Spring til søgning
885 bytes fjernet ,  for 9 år siden
Fjernede en del usubstantieret sladder, indhold dog stadig {{spekulativt}} og skabelon bibeholdt - sammenskrivning med anden artikel og sammenskriv slettet
(Fjernede en del usubstantieret sladder, indhold dog stadig {{spekulativt}} og skabelon bibeholdt - sammenskrivning med anden artikel og sammenskriv slettet)
{{spekulativt}}
{{sammenskrivesFra|Mahmoud Ahmadinejad og Israel}}
{{Infoboks præsident
|navn = Mahmoud Ahmadinejad<br /><small>محمود احمدی‌نژاد</small>
 
== Kontroverser ==
Ahmadinejad skabte [[international]] forargelse da han i [[oktober]] [[2005]] blev citeret for at ville [["Fjerne Israel fra landkortet"- kontroversen|”fjerne Israel fra verdenskortet”]]. DerDet er siden optåetpåstået enat deludtalelsen forvirringskulle omhentyde hvorvidttil Ahmadinejaden varfjernelse blevetaf oversatIsraels korrekt. Ifølge den amerikanske professor i mellemøstlig historieregering, Juanog Cole,ikke findes udtrykket "fjerne fra verdenskortet" slet ikkelandet som [[persisk]]helhed.
[[Iran]] fik sin første [[atomkraft|atomreaktor]] i [[1967]]. Den blev bygget med [[USA|amerikansk]] hjælp. [[Ruhollah Khomeini|Khomeiny]] kaldte atomkaft-programmet for ''"Satans værk"'', og efter [[Revolutionen i Iran 1979]] blev det afbrudt, men genoptaget i [[1989]], efter hans død. Der har været spekulationer om at det ikke kun er af [[civil]] karakter, men der er ingen beviser for dette og Iran har underskrevet [[NPT]]-aftalen, ligesom inspektører fra [[Det Internationale Atomenergiagentur|IAEA]] har adgang.
 
 
Vestlige medier har også rejst beskyldninger om, at Ahmadinejad skulle have spillet en aktiv rolle i [[gidsel]]tagningen af 66 amerikanere [[1979]], hvilket Ahmadinejad dog pure afviser.
 
Ahmadinejad skabte [[international]] forargelse da han i [[oktober]] [[2005]] blev citeret for at ville [["Fjerne Israel fra landkortet"- kontroversen|”fjerne Israel fra verdenskortet”]]. Der er siden optået en del forvirring om hvorvidt Ahmadinejad var blevet oversat korrekt. Ifølge den amerikanske professor i mellemøstlig historie, Juan Cole, findes udtrykket "fjerne fra verdenskortet" slet ikke på [[persisk]].
 
Den [[8. december]] [[2005]] vakte Ahmadinejad igen opsigt: I et [[Interview (journalistisk genre)|interview]] med den arabisksprogede satellitkanal [[al-Alam]] udtalte han:
 
''”Nu, når I mener, at [[jøde]]rne blev undertrykt, hvorfor skal de [[Palæstina|palæstinensiske]] [[muslim]]er så betale for det? I undertrykte dem, så giv en del af [[Europa]] til det [[zionisme|zionistiske]] regime, så de kan etablere en regering. Det vil vi støtte… Så [[Tyskland]] og [[Østrig]]. Giv nu en, to eller tre af jeres provinser til det zionistiske regime, så de kan skabe et land dér, som hele [[Europa]] vil støtte, og problemet vil blive løst ved roden … Hvorfor insisterer de på at skabe en tumor hos andre magter, så der altid vil være konflikt?’"''
 
1.537

redigeringer

Navigationsmenu