Vibeke Storm Rasmussen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m →‎Eksterne henvisninger: kategorifix ved brug af AWB
No edit summary
Linje 28: Linje 28:


[[en:Vibeke Storm Rasmussen]]
[[en:Vibeke Storm Rasmussen]]
[[no:Vibeke Storm Rasmussen]]

Versionen fra 25. dec. 2011, 11:31

Vibeke Storm Rasmussen (født 14. september 1945 i København) er folkeskolelærer, tidligere amtsborgmester og nuværende regionsrådsformand i Region Hovedstaden, valgt for Socialdemokraterne.

Vibeke Storm Rasmussen er datter af værkstedsmester Jørgen Rasmussen og sygeplejesekretær Birte Storm og er opvokset på Amager. I 1964 blev hun student fra Skt. Jørgens Gymnasium, og i 1969 blev hun uddannet folkeskolelærer fra Emdrupborg Lærerseminarium, hvorefter hun blev ansat i Ballerup Kommune. Vibeke Storm Rasmussen har skrevet flere bøger og pjecer om indlæring og arbejdede 1974-1993 som skolestartskonsulent i Ballerup Kommune, hvor hun bl.a. satte fokus på børn med anden etnisk baggrund og deres problemer i folkeskolen.

Siden studentereksamen var hun medlem af DSU, og var i studietiden aktiv i Frit Forum. Allerede i 1974 vælges hun til kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune som eneste kvinde. Hun stiftede derppå Aktionsgruppen for frihed, lighed og solidaritet mellem kønnene for at få flere kvinder med i politik. Som følge af gruppens arbejde blev der afholdt socialdemokratiske kvindekonferencer årligt fra 1975. Hun har været opstillet til Folketinget i Gentoftekredsen og har fungeret som suppleant i perioder, men har lagt sit hovedfokus på kommunal- og amtspolitik. I 1984 blev hun valgt til Københavns Amtsråd, og blev i 1992 den første kvindelige amtsborgmester i amtet. Hun blev efterfølgende genvalgt i 1997 og 2001 og fortsatte til amtet blev nedlagt som følge af strukturreformen i 2005.

Ved det første valg til Region Hovedstaden var Vibeke Storm Rasmusen sit partis spidskandidat. Ved valget fik hun 47.000 personlige stemmer, hvilket var suverænt flest. Efter en stemmeaftale med SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten blev hun den første regionsrådsformand for Region Hovedstaden - og samtidig den første kvindelige regionsrådsformand i Danmark. På trods af et forsøg på at vælte hende, der kom fra de borgerlige og SF'eren Andreas Røpke, ser det ud til at hun kan fortsætte som formand efter Regionsvalget i 2009.

Kontroverser

Vibeke Storm Rasmussen måtte i slutningen af 1980'erne forlade posten som formand for Socialdemokraternes flygtninge- og indvandrerudvalg, da hun krævede stramninger på udlændingeområdet.

Da hun med et ønske om at bevare selvbestemmelsen over Københavns Amts sygehuse i 1995 besluttede, at Københavns Amt skulle stå uden for Hovedstadens Sygehusfællesskab, blev hun upopulær på Christiansborg, og debatten om amternes afskaffelse fik ny næring.

Som formand for bestyrelsen på kunstmuseet Arken i 1994-1997 blev Vibeke Storm Rasmussen skældt ud for at have været med til at ansætte museets leder, Anna Castberg, der havde løjet om sine eksamener.

Som regionsformand har hun været medansvarlig for at flytte lægevagten for Frederiksberg Kommunes 100.000 borgere til udkanten af Københavnsområdet på Hvidovre Hospital. Flytningen foregik diskret i december 2010. Frederiksberg Kommune er et af de mest tætpopulerede områder i Danmark, med en stor andel af ældre og en del børnefamilier uden bil og det har givet anledning til en massiv kritik.

Eksterne henvisninger