Mandarin (frugt): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m r2.7.1) (Robot tilføjer te:కమలాపండు
m r2.6.4) (Robot tilføjer kv:Мандарин
Linje 46: Linje 46:
[[kk:Мандарин]]
[[kk:Мандарин]]
[[koi:Мандарин]]
[[koi:Мандарин]]
[[kv:Мандарин]]
[[lbe:Мандарин]]
[[lbe:Мандарин]]
[[lt:Mandarininis citrinmedis]]
[[lt:Mandarininis citrinmedis]]

Versionen fra 13. jan. 2012, 19:32

For alternative betydninger, se Mandarin (flertydig).
Modne mandariner.

En mandarin er en citrusfrugt, opkaldt efter farven på mandarinernes embedsdragt.[kilde mangler] Klementinen er en steril mandarintype. Forskellen på mandarinen og klementinen er, at der er kerner i mandarinen. Mandarinfrugterne er sammentrykte ved polerne og ikke runde som appelsiner. De smager mindre surt, og de har en markant, intensiv aroma.

Hver frugt består af ca. 9 stykker, som er fyldt med orangefarvede, saftholdige celler. Hvert stykke er omgivet af en tynd hud (endokarp), mens frugten i sin helhed er omgivet af en olierig, duftende dobbeltskal. Det indre lag af skallen er en hvid mesokarp, mens det ydre er en grøn (senere orange) exokarp. Den hvide del er ved modenhed omdannet til et netværk af fibre, hvad der har givet den sit videnskabelige navn (reticulata = ”netagtig”). Kernerne er ovale og runde ved den ene ende, men spidse ved den anden. De er grønne i frøhviden, og en stor del af dem har mere end én kim.

Skallen lader sig let fjerne fra frugtkødet, og det er også let at dele indholdet op i stykker. Derfor er det let at skrælle og dele frugterne med de bare hænder.

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til: