Forskel mellem versioner af "Matthæus"

Spring til navigation Spring til søgning
32 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
(Jeg har adskildt omtalen af Matthæus fra NT fra omtalen af forfatteren til Matthæusevengeliet.)
m
[[Fil:Saint Matthew2.jpg|thumb|Matthæus i Ebbo-Evangeliet fra det 9. århundrede]]
 
'''Matthæus''' (''fra græsk Matthaios'') levede i det [[1. århundrede]]. Matthæus, der var tolder, omtales i [[Det Nye Testamente]] kun i forbindelse med [[apostel]]listerne i de fire evangelier og [[Apostlenes Gerninger]], samt i Matthæusevangeliets kapitel 9, hvor det ganske kort fortælles, at han sad ved toldboden, da [[Jesus]] kom forbi, og sagde ''"Følg mig!"'', hvilket Matthæus gjorde. I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.
 
[[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillagde forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] til Matthæus med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''. Det er dog usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder. I lighed med de øvrige evangelier må forfatteren til Matthæusevengeliet derfor anses for anonym.
I de parallelle beretninger i de andre evangelier omtales denne person dog ikke som Matthæus men som Levi.
 
[[Papias]], der var biskop i [[Hierapolis]] i [[Lilleasien]] i det [[2. århundrede]], tillagde forfatterskabet til [[Matthæusevangeliet]] til Matthæus med ordene ''"Matthæus sammenstillede ordene på hebraisk, og enhver oversatte dem, som han kunne det"''
 
Det anses som usandsynligt, at det nye testamentes Matthæus skulle være forfatteren til Matthæusevangeliet. I lighed med de øvrige evangelier er det et anonymt evangelium. Matthæusevangeliet bærer desuden tydeligt præg af at have haft bl.a. [[Markusevangeliet]] som forlæg, og man kan næppe forestille sig, at en apostel og øjenvidne til Jesus skulle basere sit evangelium på senere andenhåndskilder.
 
Matthæus' [[evangelistsymboler|evangelistsymbol]] er et bevinget menneske.

Navigationsmenu