Rød brandmand: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
reproducerer sig ikke i Østersøen, kun hvor bundsalthalten er høj
Linje 21: Linje 21:
Brandmanden lever af [[plankton]] og små [[fisk]], som den lammer med giften i sine fangtråde. Den lever [[pelagisk]] og findes sjældent dybere end 20 meter. De største farer for en brandmand er en hård bølge, der kan slå den i stykker, eller det at blive skyllet op på land, så den tørrer ud, eller at en eller anden slår den i småstykker.
Brandmanden lever af [[plankton]] og små [[fisk]], som den lammer med giften i sine fangtråde. Den lever [[pelagisk]] og findes sjældent dybere end 20 meter. De største farer for en brandmand er en hård bølge, der kan slå den i stykker, eller det at blive skyllet op på land, så den tørrer ud, eller at en eller anden slår den i småstykker.
===Livscykel===
===Livscykel===
Gopler har fire livsstadier. Fra medusernes seksuele spridning af æg och sæd, dannes en lille havorm som simmer omkring og spiser. Efter en tid sædter sig ormen fast fx på en sten, hvor den bliver en s.k. [[polyp]]. Polypen vækser sig någle cm høj, hvorefter nye små [[medusa|meduser]] afskiljes fra polypens top. En polyp danner mange små meduser under en kortere tid. Dette er dog ikke aseksuell reproduktion, men en del af goplernes livscykel:
[[Gopler]] har fire livsstadier. Fra medusernes seksuele spridning af æg och sæd, dannes en lille havorm som simmer omkring og spiser. Efter en tid sædter sig ormen fast fx på en sten, hvor den bliver en s.k. [[polyp]]. Polypen vækser sig någle cm høj, hvorefter nye små [[medusa|meduser]] afskiljes fra polypens top. En polyp danner mange små meduser under en kortere tid. Dette er dog ikke aseksuell reproduktion, men en del af goplernes livscykel:


# Medusa
# Medusa

Versionen fra 14. aug. 2012, 02:19

Rød brandmand
Rød brandmand i Østersøen. Foto: Ole Kils
Rød brandmand i Østersøen.
Foto: Ole Kils
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Cnidaria (Nældecelledyr)
Klasse Scyphozoa (Store gopler)
Orden Semaeostomeae
Familie Cyaneidae
Slægt Cyanea
Art capillata
Videnskabeligt artsnavn
Cyanea capillata
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Rød brandmand (Cyanea capillata) er den største kendte art af vandmænd. Den kan blive op til 2 1/2 meter i diameter, og kan have fangtråde på op til 30 meter. Størrelsen af dyrene er dog yderst variabel, og de største eksemplarer forekommer normalt i de arktiske farvande. Den er almindelig i sommerhalvåret ved de danske kyster og findes generelt sjældent længere sydpå end den 42. nordlige breddegrad. Fangtrådene, der er lyse, tynde og næsten gennemsigtige sidder i randen af goplen, mens der fra den centrale del af undersiden sidder kortere, tydeligt rødfarvede tråde. Selve den kuppelformede krop er opdelt i 8 afdelinger.

Hvis man rører en rød brandmand, kan man få forbrændinger af dens gift. Giften sidder i nældeceller i fangtrådene, der klistrer. Giften bliver udskudt fra nældecellerne ved berøring. Selv afrevne tråde kan stadig brænde, så man skal være forsigtig ved badning, specielt sidst på sæsonen, hvor brandmændene med havstrømmene bringes tæt på kysterne og ofte skylles op på strandene.

Brandmanden lever af plankton og små fisk, som den lammer med giften i sine fangtråde. Den lever pelagisk og findes sjældent dybere end 20 meter. De største farer for en brandmand er en hård bølge, der kan slå den i stykker, eller det at blive skyllet op på land, så den tørrer ud, eller at en eller anden slår den i småstykker.

Livscykel

Gopler har fire livsstadier. Fra medusernes seksuele spridning af æg och sæd, dannes en lille havorm som simmer omkring og spiser. Efter en tid sædter sig ormen fast fx på en sten, hvor den bliver en s.k. polyp. Polypen vækser sig någle cm høj, hvorefter nye små meduser afskiljes fra polypens top. En polyp danner mange små meduser under en kortere tid. Dette er dog ikke aseksuell reproduktion, men en del af goplernes livscykel:

  1. Medusa
  2. Æg der befrugtes
  3. Havlevende lille ormer
  4. Polyper

Det er kun som medusa og som orm organismen indtager føde. En ny medusaanses kun at leve ét år. Men de meget store eksemplar (medusa diameter på over 4 meter og fangsttråder på 50 meter) kan tyde på at organismen som medusa kan leve flere år. Men ingen vet sikkert. Hvor havet er dybt foretrækker brandmanden kold vand (ofte dybt). Men ved kyster hvor vandet plejer være grundt og her kan brandmanden och badende menesker mødes. At svømme gennem en brandman er meget ubehaglig, og man skal søge sygvård hvis store deler af kroppen er blived brænde. Fjerne alle evt. resterende tråder.

Brandmand reproducerer sig i alle danske hav, med undtagelse af Østersøen. I sydlige Østersøen kan de dog drive ind fra fx Øresund, Storstrømmen eller Femern Bælt. Det afgørende for mulig reproduktionen er havets bundsalthalt.

Kilder/Henvisninger