Sambandsflokkurin: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Addbot (diskussion | bidrag)
m Bot: Migrerer 14 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q932400
m Også officielt navn; fetstil.
Linje 1: Linje 1:
'''Sambandsflokkurin''' ([[dansk sprog|dansk]]: ''Sambandspartiet'', navnet betyder ''Forbundspartiet'') er et [[liberal]]t, demokratisk og socialt indstillet [[færøsk]] parti, som vil arbejde for en vedvarende udvikling af frisind, [[kultur]] og [[erhverv]] på [[Færøerne]]. Partiet støtter [[rigsfællesskabet]] med [[Danmark]] og vil føre en fremskridtsvenlig politik på alle områder. Sambandspartiet er stiftet i [[1906]], og partiet har uden afbrydelse været repræsenteret i [[Lagtinget]] siden.
'''Sambandsflokkurin''' ([[dansk sprog|dansk]]: '''Sambandspartiet''', navnet betyder ''Forbundspartiet'') er et [[liberal]]t, demokratisk og socialt indstillet [[færøsk]] parti, som vil arbejde for en vedvarende udvikling af frisind, [[kultur]] og [[erhverv]] på [[Færøerne]]. Partiet støtter [[rigsfællesskabet]] med [[Danmark]] og vil føre en fremskridtsvenlig politik på alle områder. Sambandspartiet er stiftet i [[1906]], og partiet har uden afbrydelse været repræsenteret i [[Lagtinget]] siden.
27. marts 2004 blev Kaj Leo Johannesen valgt til formand for Sambandflokkurin.
27. marts 2004 blev Kaj Leo Johannesen valgt til formand for Sambandflokkurin.



Versionen fra 22. maj 2013, 19:01

Sambandsflokkurin (dansk: Sambandspartiet, navnet betyder Forbundspartiet) er et liberalt, demokratisk og socialt indstillet færøsk parti, som vil arbejde for en vedvarende udvikling af frisind, kultur og erhvervFærøerne. Partiet støtter rigsfællesskabet med Danmark og vil føre en fremskridtsvenlig politik på alle områder. Sambandspartiet er stiftet i 1906, og partiet har uden afbrydelse været repræsenteret i Lagtinget siden. 27. marts 2004 blev Kaj Leo Johannesen valgt til formand for Sambandflokkurin.

Ved valget i 2008 fik partiet 21,0% af stemmerne og 7 af de 33 pladser i Lagtinget. Den 31 januar 2004 gik partiet i landsstyresamarbejde ("Samgonga") med Fólkaflokkurin og Javnaðarflokkurin . Efter lagtingsvalget den 29. oktober 2011 dannede partiet regering med tre andre partier: Fólkaflokkurin, Miðflokkurin og Sjálvstýrisflokkurin. Sambandsflokkurin fik tildelt tre poster i landsstyret: lagmanden, erhvervsministeren og kulturministeren.

Partiledere

Partiets landsstyremænd

Partiets lagtingsgruppe siden 2011

Sambandsflokkurin fik 7 545 stemmer ved lagtingsvalget 2011 (24,7% af stemmerne), hvilket resulterede i 8 mandater, et mandat mere end ved lagtingsvalget 2008. Kaj Leo Johannesen blev lagmand, Johan Dahl blev erhvervsminister og Bjørn Kalsø blev kulturminister. I deres sted kom Eivin Jacobsen, Jóna Mortensen og Reimund Langgaard).

Sambandsflokkurins Lagmænd

Uddrag af partiets program

  • At udbygge et tættere samarbejde med Danmark og den Europæiske Union.
  • At den sociale lovgivning udformes således, at den sociale sektor er på højde med de andre nordiske lande.
  • At alle færøske familier kan bo i eget hus eller lejlighed, og muligheden for at leje bolig bør også være til stede, og at de ældre fortsat kan blive boende i deres eget hjem.
  • At skolevæsenet altid er på højde med de krav, der stilles i et højt udviklet samfund.
  • At arbejde for at støtte og styrke færøsk kultur og åndsliv, ligesom partiet vil arbejde for, at færinger får et godt kendskab til dansk og udenlandsk kultur og åndsliv.

Eksterne henvisninger

Skabelon:Link FA