Republikken Marij El: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m stilret
m Stavning/wikilinks
Linje 42: Linje 42:


[[Fil:MariEl03.png|thumb|250px|right]]
[[Fil:MariEl03.png|thumb|250px|right]]
'''Mari El''' ([[Russisk sprog|russisk]]: '''Республика Марий Эл'''; [[mari (sprog)|østmarisk]]: '''Марий Эл Республика''') er en republik i [[Rusland]], et [[russiske føderationssubjekt|føderationssubjekt]] i den russiske føderationen, og hjemland for [[Marier|mariske folk]]. Mari El ligger midt i den europæiske del af [[Rusland]]. Hovedstaden er [[Josjkar-Ola]] (navnet tyder «Raudbyen»), en by ved [[Volga]] med omkring en kvart million indbyggere.
'''Mari El''' ([[Russisk sprog|russisk]]: '''Республика Марий Эл'''; [[mari (sprog)|østmarisk]]: '''Марий Эл Республика''') er en republik i [[Rusland]], et [[russiske føderationssubjekt|føderationssubjekt]] i den russiske føderationen, og hjemland for [[Marier|mariske folk]]. Mari El ligger midt i den europæiske del af [[Rusland]]. Hovedstaden er [[Josjkar-Ola]] (navnet betyder «Raudbyen»), en by ved [[Volga]] med omkring en kvart million indbyggere.


== Politik ==
== Politik ==
Linje 56: Linje 56:


== Befolkningsforhold ==
== Befolkningsforhold ==
Russerne er i knapt flertal i Mari El, de bor frem for alt i byerne og i den vestlige del af republikken, elles bor der marier, mest på landet, men også i byerne. I de største byer bor der tillige mange [[tsjuvasjer]], [[tatarer]], [[mordviner]] og [[ukrainere]]. I de østlege områder, mod [[Tatarstan]], bor det en del tatarar. Ved folketællingen i [[2010]] var den etniske sammensætning:<ref name="Folketælling2010">[http://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/croc/perepis_itogi1612.htm "Vserossijskaja perepis naselenija 2010"- Folketællingen i Rusland 2010]</ref>
Russerne er i knapt flertal i Mari El, de bor frem for alt i byerne og i den vestlige del af republikken, elles bor der marier, mest på landet, men også i byerne. I de største byer bor der tillige mange [[tsjuvasjer]], [[tatarer]], [[mordviner]] og [[ukrainere]]. I de østlige områder, mod [[Tatarstan]], bor det en del tatarar. Ved folketællingen i [[2010]] var den etniske sammensætning:<ref name="Folketælling2010">[http://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/croc/perepis_itogi1612.htm "Vserossijskaja perepis naselenija 2010"- Folketællingen i Rusland 2010]</ref>
* [[Russere]]: 45,1 %
* [[Russere]]: 45,1 %
* [[Marier]]: 41,8 %
* [[Marier]]: 41,8 %
Linje 69: Linje 69:
Mari El ligg øst på den østeuropæiske slette, ved de mellemste dele af [[Volga]], som løber gennem den sydvestlige del af republikken. Bifloden [[Vetluga]] løber ud i Volga her. De vestlige dele er hovedsagelig fladt lavland. I øst hæver bakkerne i ''Vjatskij Uval'' sig til 275 meter over havet.
Mari El ligg øst på den østeuropæiske slette, ved de mellemste dele af [[Volga]], som løber gennem den sydvestlige del af republikken. Bifloden [[Vetluga]] løber ud i Volga her. De vestlige dele er hovedsagelig fladt lavland. I øst hæver bakkerne i ''Vjatskij Uval'' sig til 275 meter over havet.


Den største by er [[Josjkar-Ola]] (248.800 indbyggere), og den næst største by er [[Volzjsk]] (55.700).<ref name="Folketælling2010"/>
Den største by er [[Josjkar-Ola]] (248.800 indbyggere), og den næststørste by er [[Volzjsk]] (55.700).<ref name="Folketælling2010"/>


== Uddannelse ==
== Uddannelse ==
Centrale uddannelsesinstitutioner er det Mari El statslige tekniske universitet, Mari statslige universitet, og Mari pædagogiske institut, alle ligger i [[Josjkar-Ola]].
Centrale uddannelsesinstitutioner er det statslige tekniske universitet, Mari statslige universitet, og Mari pædagogiske institut, alle ligger i [[Josjkar-Ola]].


== Religion ==
== Religion ==
Dei fleste i republikken er [[russisk-ortodoks kristendom|russisk-ortodokse]], i den østre del af republikken er der også en del [[muslim]]er og en del, som tror på den traditionelle [[marisk religion|mariske religionen]], en førkristen religion med visse ydre træk lånt fra kristendommen.
De fleste i republikken er [[russisk-ortodoks kristendom|russisk-ortodokse]], i den østre del af republikken er der også en del [[muslim]]er og en del, som tror på den traditionelle [[marisk religion|mariske religion]], en førkristen religion med visse ydre træk lånt fra kristendommen.


== Historie ==
== Historie ==
De første folk, som er kendt i dette område, var [[finsk-ugrisk]]e folkeslag, som bosatte sig her i førhistorisk tid. ''Tjeremisser'', et gammelt navn på [[marier|marierne]], er nævnte i [[khazarar|khazarske]] skrifter fra 900-tallet. midten af 1200-tallet blev området erobret af [[mongoler|mongolerne]], hvorefter det mongolske verdensrige blev delt op hvoraf det blev en del af [[Kazan-khanatet]].
De første folk, som er kendt i dette område, var [[finsk-ugrisk]]e folkeslag, som bosatte sig her i [[forhistorisk tid]]. ''Tjeremisser'', et gammelt navn på [[marier|marierne]], er nævnt i [[khazarar|khazarske]] skrifter fra [[900-tallet]]. I midten af [[1200-tallet]] blev området erobret af [[mongoler|mongolerne]], hvorefter det mongolske verdensrige blev delt op og det blev en del af [[Kazan-khanatet]].


1550-tallet blev det erobret af [[Rusland]], og russisk kolonisering af området tog til. I [[1583]] blev byen [[Kozmodemjansk]] grundlagt, og året efter Tsarevokoksjajsk (dagens Josjkar-Ola). Fra 1700-tallet kom de første skrifter på marisk sprog skrevet med [[det kyrilliske alfabet]], og i [[1775]] kom den første mariske grammatik. Det samme år fik det store oprøret ved [[Jemeljan Pugatsjov]] stor støtte i Mari El.
I [[1550]] blev det erobret af [[Rusland]], og russisk kolonisering af området tog til. I [[1583]] blev byen [[Kozmodemjansk]] grundlagt, og året efter Tsarevokoksjajsk (dagens Josjkar-Ola). Fra [[1700-tallet]] kom de første skrifter på marisk sprog skrevet med [[det kyrilliske alfabet]], og i [[1775]] kom den første mariske [[grammatik]]. Det samme år fik det store oprør ved [[Jemeljan Pugatsjov]] stor støtte i Mari El.


Under [[den russiske revolution]] kom området under kontrol af [[bolsjevik]]kerne i december [[1917]]. Sommeren [[1918]] kom det til en bølge af kontrarevolutionære oprør, men alle blev slået ned af [[den røde hær]].
Under [[den russiske revolution]] kom området under kontrol af [[bolsjevik]]kerne i december [[1917]]. Sommeren [[1918]] kom det til en bølge af kontrarevolutionære oprør, men alle blev slået ned af [[den røde hær]].


Den [[4. november]] [[1920]] blev den mariske autonome oblast oprettet. [[5. december]] [[1936]] fik denne status som autonom sovjetrepublik inden for den sovjetrussiske føderation. Efter opløsningen af [[Sovjetunionen]] i [[1991]] skiftede republikken navn til ''Mari El'' og blev et føderationssubjekt i Den russiske føderation.
Den [[4. november]] [[1920]] blev den mariske autonome [[oblast]] oprettet. Den [[5. december]] [[1936]] fik denne status som autonom sovjetrepublik inden for den sovjetrussiske føderation. Efter opløsningen af [[Sovjetunionen]] i [[1991]] skiftede republikken navn til ''Mari El'' og blev et føderationssubjekt i Den russiske føderation.


== Noter ==
== Noter ==

Versionen fra 5. feb. 2014, 00:46

Mari El
Республика Марий Эл
Марий Эл Республика
Republik
Mari Els flag
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Privolzjskij (Volga)
Økonomisk region Volga-Vjatka
Officielle sprog Russisk og mari
Hovedstad Josjkar-Ola
Areal 23.200 km² (nr. 73)
Indbyggertal 696.300 (nr. 66)
Mari El's placering i Rusland
Mari El's placering i Rusland
Mari El's placering i Rusland



Mari El (russisk: Республика Марий Эл; østmarisk: Марий Эл Республика) er en republik i Rusland, et føderationssubjekt i den russiske føderationen, og hjemland for mariske folk. Mari El ligger midt i den europæiske del af Rusland. Hovedstaden er Josjkar-Ola (navnet betyder «Raudbyen»), en by ved Volga med omkring en kvart million indbyggere.

Politik

Malaja Koksjaga-floden i Josjkar-Ola

Regeringsleder i Mari El er præsidenten, som fra og med januar 2004 har været Leonid Igorevitsj Markelov.

Økonomi

Næringsliv

De mest udviklede industrigrene er maskin- og metallindustri, træforædling og næringsmiddelindustri. Størsteparten af industrien ligger i hovedstaden Josjkar-Ola, eller i byerne Kozmodemjansk, Volzjsk, og Zvenigovo

Turisme

Mange turister kommer til Mari El fra Tjuvasien og Tatarstan for at bade på sandstrandene langs Volga. Der kommer også en del turister fra Finland og Ungarn, som er interesserede i at besøge brødrefolket i øst.

Befolkningsforhold

Russerne er i knapt flertal i Mari El, de bor frem for alt i byerne og i den vestlige del af republikken, elles bor der marier, mest på landet, men også i byerne. I de største byer bor der tillige mange tsjuvasjer, tatarer, mordviner og ukrainere. I de østlige områder, mod Tatarstan, bor det en del tatarar. Ved folketællingen i 2010 var den etniske sammensætning:[1]

Geografi

Byer

Det mariske nationalteater i Josjkar-Ola

Mari El ligg øst på den østeuropæiske slette, ved de mellemste dele af Volga, som løber gennem den sydvestlige del af republikken. Bifloden Vetluga løber ud i Volga her. De vestlige dele er hovedsagelig fladt lavland. I øst hæver bakkerne i Vjatskij Uval sig til 275 meter over havet.

Den største by er Josjkar-Ola (248.800 indbyggere), og den næststørste by er Volzjsk (55.700).[1]

Uddannelse

Centrale uddannelsesinstitutioner er det statslige tekniske universitet, Mari statslige universitet, og Mari pædagogiske institut, alle ligger i Josjkar-Ola.

Religion

De fleste i republikken er russisk-ortodokse, i den østre del af republikken er der også en del muslimer og en del, som tror på den traditionelle mariske religion, en førkristen religion med visse ydre træk lånt fra kristendommen.

Historie

De første folk, som er kendt i dette område, var finsk-ugriske folkeslag, som bosatte sig her i forhistorisk tid. Tjeremisser, et gammelt navn på marierne, er nævnt i khazarske skrifter fra 900-tallet. I midten af 1200-tallet blev området erobret af mongolerne, hvorefter det mongolske verdensrige blev delt op og det blev en del af Kazan-khanatet.

I 1550 blev det erobret af Rusland, og russisk kolonisering af området tog til. I 1583 blev byen Kozmodemjansk grundlagt, og året efter Tsarevokoksjajsk (dagens Josjkar-Ola). Fra 1700-tallet kom de første skrifter på marisk sprog skrevet med det kyrilliske alfabet, og i 1775 kom den første mariske grammatik. Det samme år fik det store oprør ved Jemeljan Pugatsjov stor støtte i Mari El.

Under den russiske revolution kom området under kontrol af bolsjevikkerne i december 1917. Sommeren 1918 kom det til en bølge af kontrarevolutionære oprør, men alle blev slået ned af den røde hær.

Den 4. november 1920 blev den mariske autonome oblast oprettet. Den 5. december 1936 fik denne status som autonom sovjetrepublik inden for den sovjetrussiske føderation. Efter opløsningen af Sovjetunionen i 1991 skiftede republikken navn til Mari El og blev et føderationssubjekt i Den russiske føderation.

Noter

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: