Salat (grønsagsret): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Findo (diskussion | bidrag)
Oprettet artikel
(Ingen forskel)

Versionen fra 22. feb. 2014, 22:37

Er en ret som fortrinsvis består af rå grønsager, som kun er rengjort/skyllet i vand og skånsomt skåret i passnde stykker, så de femstår sprøde og giver et rustik udseende. Der anvendes mange forskellige grønsager som egner sig til salater, f.eks. Salatblade som har givet navn til retten (blade af salatplanten – planteslægten Lactuca), rucola, hvidkål, rødkål, broccoli, tomater, agurker, løg og rodfrugter m.m. For at variere retten kan også anvendes tørrede eller syltede grønsager, f.eks soltørrede tomater, syltede oliven og syltede chili.

Hvis der ønskes lidt mer fyld (kulhydrater) som ikke stammer fra fedtholdige madvarer, bruges typisk, pasta, nudler (magaroni), ris eller kartofler.

Til at gøre retten lidt sødere bruges typisk frugt som, druer, æbler, ananas og mandariner. For at give variationer kan der suppleres med fetaost, brødcroutoner, rejer og tunfisk. Ønskes der tilsat sunde vegatabilske olier kan det ske i form af f.eks. græskarkerner, valnødder, hasselnødder og sesamfrø m.m.

Som oftest tilsættes en marinade eller dressing, skal retten være "let" det vil sige med et lav kalorieindhold vælges ofte en olie og vineddike marinade, evt. med honning tilsat.

Lidt mere kalorieholdig dressinger laves af cremefrais, yougurt, mayonæse eller fløde.

For at give en mer pikan smag til dressing eller salat kan tilsættes krydderurter f.eks. kommen, dild og chili.

Her er kun medtaget et lille udvalg af ingredienser som eksempler.

Eksempler på populære salatblandinger

Servering

Retten kan enten serveres som forret, hovedret eller som tilbehør til hovedret, som forrest, som kolde eller varme retter, ved buffer typisk som tag selv salat som tilbehør.

Se også