Rodfrugter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gulerødder, en populær rodfrugt
Rengøring af rodfrugter nær Winteringham.

Rodfrugter er fællesbetegnelse for en række grøntsager, hvor det hovedsageligt er roden der anvendes, rodknolde eller en fortykkelse på stængelen under jordoverfladen. Nogle rodfrugter er opdaget af de første jæger- og samlersamfund, andre er forædlet gennem udvælgelse og dyrkning.

I nogle tilfælde, f.eks. rødbeder, anvendes også unge skud (blade) til salater. Modsat andre frugter optræder roden i rodfrugter ikke som skjul for kerner til formering, dog med undtagelse af kartofler som kan formeres gennem skud fra rodknoldene. Ved rodfrugter anvendes knoldene eller fortykkelsen af stænglerne som forråd for planten, hvoraf nogle er toårige, næring opsamles i første vækstår, for at kunne bruges til stok, blomster og frø den efterfølgende sæson. Betegnelsen frugt er formodentligt tilføjet på grund af det spiselige "frugtkød" i roden.

Biologisk tilhører rodfrugter vidt forskellige grupper af planter, se evt. beskrivelsen af de enkelte planter som er listet her.

Rodfrugter[redigér | rediger kildetekst]

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Rodfrugter skal som et minimum vaskes grundigt før de anvendes, for at undgå jordbakterier og anden forurening, ofte skrældes rodfrugterne også før anvendelse. Rodfrugter kan spises hele rå, rives eller skæres i tern, dampes, koges, bages eller kommes i supper eller sammenkogte retter.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]