Garver: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
linkfix
m Småtilføjelse
Linje 1: Linje 1:
[[File:Outils de tanneur.jpg|thumb|En garvers værktøj]]
[[File:Outils de tanneur.jpg|thumb|En garvers værktøj]]
En '''garver''', '''feldbereder ''' eller '''lædertouger''' er en person, som hovedsageligt garver afhårede dyrhuder og [[skind]] for at [[konservering (museum)|konservere]] og blødgøre dem samt give dem forskellige egenskaber som styrke. Garverfaget som [[erhverv]] er i dag i stort set forsvundet i [[Danmark]]. [[Scan Hides]] er den sidste [[virksomhed]], de foretager første del af processen fra råhud til [[læder]].
En '''garver''', '''feldbereder ''' eller '''lædertouger''' er en person, som hovedsageligt garver afhårede dyrehuder og [[skind]] for at [[konservering (museum)|konservere]] og blødgøre dem samt give dem forskellige egenskaber som styrke.
Garverfaget som [[erhverv]] er et årtusindgammelt erhverv, da det er forudsætningen for, at man kan anvende skind som beklædning.

==Håndværket==
Da råt skind er ret stift og ikke særligt godt tåler vejrets påvirkning, er det nødvendigt at bearbejde det på forskellig vis i en proces der kaldes garvning<ref name='sko'/>. Processen har være kendt i årtusinder og består i at læge skindene i blød i forskellige udtræk af træer

==Faget i Danmark==
Garverfaget som [[erhverv]] er i dag i stort set forsvundet i [[Danmark]]. [[Danish Crown|Scan Hides]] er den sidste [[virksomhed]], der foretager første del af processen fra råhud til [[læder]].


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==
* [http://slagtermuseet.dk/garveri/ Historien om Garvere og Garverier – Slagterimuseet]
* [http://slagtermuseet.dk/garveri/ Historien om Garvere og Garverier – Slagterimuseet]


==Kilder==
{{reflist
| refs =
<ref name='sko'>
{{cite web | url = http://www.e-handelsfagskolen.dk/Skobranchen/A02_3_Garvning.htm| title = Garvning | author = Skobranchen | accessdate = 2014-12-30}}</ref>
}}


==Se også==
{{jobstub}}
* [[Læder]]


[[Kategori:Stillingsbetegnelser]]
[[Kategori:Stillingsbetegnelser]]
[[Kategori:Garvning]]
[[Kategori:Materialer af dyreskind]]

Versionen fra 30. dec. 2014, 12:33

En garvers værktøj

En garver, feldbereder eller lædertouger er en person, som hovedsageligt garver afhårede dyrehuder og skind for at konservere og blødgøre dem samt give dem forskellige egenskaber som styrke.

Garverfaget som erhverv er et årtusindgammelt erhverv, da det er forudsætningen for, at man kan anvende skind som beklædning.

Håndværket

Da råt skind er ret stift og ikke særligt godt tåler vejrets påvirkning, er det nødvendigt at bearbejde det på forskellig vis i en proces der kaldes garvning[1]. Processen har være kendt i årtusinder og består i at læge skindene i blød i forskellige udtræk af træer

Faget i Danmark

Garverfaget som erhverv er i dag i stort set forsvundet i Danmark. Scan Hides er den sidste virksomhed, der foretager første del af processen fra råhud til læder.

Eksterne henvisninger

Kilder

  1. ^ Skobranchen. "Garvning". Hentet 2014-12-30.

Se også