Spring til indhold

Landdistrikt: Forskelle mellem versioner

4 bytes fjernet ,  for 6 år siden
m
clean up, typos fixed: idag → i dag ved brug af AWB
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
m (clean up, typos fixed: idag → i dag ved brug af AWB)
[[Fil:Kommuner_grad.png|thumb|right|380px]]
Et '''landdistrikt''' var før [[1970]] i statistisk og geografisk henseende betegnelsen for både den del af en købstadskommunes areal, der ikke var bymæssigt bebygget, og for de datidige [[købstadslanddistrikt|landsogne eller sognekommuner]]<ref>jvf. Ordbog over det danske sprog: ''distrikt paa landet. Fædrel. 1844.sp.13853. HjælpeO.609. || spec. (emb.) om distrikt uden for en købstads grænser, der er del af et til en købstadkirke hørende sogn, og som i visse henseender er knyttet til købstadkommunen; købstadlanddistrikt. Lov 26/5 1868.§15. Sal.2XV.145''.</ref>. Udtrykket er i nyere tid (fra 2006) optaget som benævnelse for kommuner med forholdsvis få tjenesteydelser som følge af en målbevidst politik fra statens side om at samle alle statslige og regionale funktioner i nogle få forholdsvis store centre. Denne politik må ses i forlængelse af [[kommunalreformen 2007]]. Denne politik må ses i forlængelse af dels en national strukturændring, dels i lyset af EUs politik. Denne politik hviler på en formodning om at "stort er godt".
 
== Landdistrikternes Fællesråd ==
Landdistrikternes politiske interesser varetages af [[Landdistrikternes Fællesråd]], som er den overordnede landdistriktsorganisation i Danmark. Landdistrikternes Fællesråd har hovedsæde på Roberthus i Egtved. Organisationen ledes af en bestyrelse med [[Steffen Husted Damsgaard|Steffen Damsgaard]] som formand.
 
Organisationen blev dannet i 1998 ved en fusion af Komité for Landsbyer og Landdistrikter (KLL), Landsbyerne i Danmark (LID) og Landsforeningen af Landsbysamfund (LAL). Landdistrikternes Fællesråd har idagi dag en bred medlemskreds, herunder 40 danske kommuner og en række større organisationer og virksomheder, blandt andre [[Dansk Erhverv]], [[Landbrug & Fødevarer]], [[Coop Norden|Coop]] og [[Håndværksrådet]].
 
== EUs tilskudstiltag ==
# Landdistrikter tæt på de største byer: områder hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor (a) udenfor byer med over 3.000 indbyggere og (b) indenfor en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet.
# Landdistrikter længere væk fra de største byer: områder hvor mere end halvdelen af indbyggerne bor (a) udenfor byer med over 3.000 indbyggere og (b) mere end en halv times kørsel fra et af de største byområder i landet.
I områdetypologien betragtes de 27 danske småøer som en særskilt områdetype. Områdetypologi præsenteredes første gang i Regional- og Landdistriktspolitisk Redegørelse 2013 og ligeledes har anvendt i Regional- og Landdistriktspolitisk Redegørelse 2014 (se eksterne henvisninger for links). I disse redegørelser præsenteres analyser, der sammenligner situationen på en række parametre i de forskellige områdetyper.
 
== Problemstillinger ==
 
== Eksterne henvisninger ==
 
* [http://oim.dk/media/231520/analyse-og-baggrund-2008.pdf Regionalpolitisk Redegørelse 2008]
* [http://www.mbbl.dk/sites/mbbl.dk/files/dokumenter/publikationer/regionalpolitisk-redegoerelse-2010-analyse-og-baggrund1.pdf Regionalpolitisk Redegørelse 2010]
2.473

redigeringer