Filologi: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m diverse wikilink
Linje 1: Linje 1:
'''Filologi''' er [[sprogvidenskab]] med særlig vægt på forståelse af den med et bestemt sprog forbundne [[historie]], [[litteratur]] og [[kultur]] til forskel fra [[lingvistik]], der snarere fokuserer på det generelle studium af sprog og deres strukturer.
'''Filologi''' er ''sprogvidenskab'' med særlig vægt på forståelse af den med et bestemt sprog forbundne [[historie]], [[litteratur]] og [[kultur]] til forskel fra [[lingvistik]], der fokuserer på de generelle aspekter af sprog og deres strukturer.


Filologien inddeles gerne i en række underdiscipliner som [[grammatik]], [[eksegese]], [[tekstkritik]], [[mytologi]] og lign., og den trækker tillige på en række hjælpediscipliner som [[arkæologi]] og [[palæografi]].
Filologien inddeles gerne i en række underdiscipliner som [[grammatik]], [[eksegese]], [[tekstkritik]], [[mytologi]] og lign., og den trækker tillige på en række hjælpediscipliner som [[arkæologi]] og [[palæografi]].


Filologien opdeles gerne efter dens emneområder: Vestlige [[universitet]]er tilbyder i reglen [[klassisk filologi]], [[nordisk filologi]], [[semitisk filologi]], [[germansk filologi]], [[slavisk filologi]] m.fl.
Filologien opdeles gerne efter dens emneområder: Vestlige [[universitet]]er tilbyder i reglen [[klassisk filologi]], [[nordisk filologi]], [[germansk filologi]], samt ''semitisk filologi'' (i dag {{illsup|de|semitistik|Semitistik}}) og ''slavisk filologi'' (i dag {{illsup|de|slavistik|Slawistik}}).


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 25. dec. 2017, 23:45

Filologi er sprogvidenskab med særlig vægt på forståelse af den med et bestemt sprog forbundne historie, litteratur og kultur til forskel fra lingvistik, der fokuserer på de generelle aspekter af sprog og deres strukturer.

Filologien inddeles gerne i en række underdiscipliner som grammatik, eksegese, tekstkritik, mytologi og lign., og den trækker tillige på en række hjælpediscipliner som arkæologi og palæografi.

Filologien opdeles gerne efter dens emneområder: Vestlige universiteter tilbyder i reglen klassisk filologi, nordisk filologi, germansk filologi, samt semitisk filologi (i dag semitistik (de)) og slavisk filologi (i dag slavistik (de)).

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:


SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.