Nordiske sprog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Nordisk filologi)
Nordiske sprog
Gruppe af germanske sprog der primært tales i de nordiske lande Redigér
Sproggruppe Redigér
Undertype afmenneskelige sprog
 • indoeuropæiske sprog
  • germanske sprog Redigér
Studeres afnordiske studier Redigér
Skrift­sys­temlatinske alfabet Redigér
Har deløstnordiske sprog, vestnordiske sprog, gutnisk Redigér
Udbredelsen af de nordiske sprog. Redigér

Nordiske sprog omfatter dansk, svensk, norsk, færøsk og islandsk. Nordiske sprog tilhører den germanske sprogfamilie, der igen tilhører den indoeuropæiske sprogæt.

Lingvistiske betegnelser[redigér | rediger kildetekst]

Dannelserne af nutidens nordiske sprog skyldes de sproghistoriske forhold og udviklinger, der adskiller de nordiske sprog fra deres fælles urgermanske modersprog (der udviklede sig til urnordisk). Dette er eksempelvis de urnordiske diftonger der blev trukket sammen på dansk og svensk. Det sees i 'ø' - "et land i havet" - svensk: ö, hvorimod diftongen er bevaret i norsk: øy og islandsk: eyja - i øvrigt også den nu med et engelsk tilhørsforhold -ey endelse, såsom i stednavnet Surtsey.

Sproghistoriske betegnelser[redigér | rediger kildetekst]

De første enkeltsprog (de) er gammeldansk og gammelsvensk, bestemt ca. 1100-1550. Før det arbejdes med delvist konstruerede sprogformer i den historiske lingvistik: ca. 800-1100, runedansk, eller olddansk, runesvensk (sv) samt norrønt (Norge, Island og Færøerne for perioden 800-1300); ca. 200-700 urnordisk; ca. 2000 f.Kr. - 200 e.Kr. urgermansk og ca. år. 4000?-2000 f.Kr. indoeuropæisk.

Som sprogbetegnelse forekommer også 'oldnordisk' der i dag må siges at være forældet. Dels anvendtes ordet som synonym til 'norrøn', dels med den betoning at være det fællesnordiske sprog.[1]

Nutidige betegnelser[redigér | rediger kildetekst]

Nordiske sprog grupperes i vestnordisk og østnordisk, hvor vestnordisk er norsk, færøsk og islandsk, mens østnordisk er dansk og svensk.

Alligevel vil de fleste dansk- og svensksprogede have lettere ved at forstå norsk end færøsk og islandsk, så man derfor kan tale om ønordisk - færøsk og islandsk - og fastlandsnordisk - østnordiske sprog og norsk - der så også afspejler den sproglige virkelighed som nordisktalende selv oplever.

Oversigt over vigtige dialekter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]


SprogSpire
Denne artikel om sprog er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.