Stabburselven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stabbursfossen i Stabburselva.

Stabburselven (norsk: Stabburselva, nordsamisk: Rávttošjohka, finsk: Rautusjoki) løber gennem Stabbursdalen nationalpark og ud i Porsangerfjorden ved Stabbursnes naturreservat. Floden ligger 15 km nord for Lakselv i Porsanger kommune, Finnmark fylke i Norge, langs E6. Den har et afvandingsareal på 1.112 km², og er beskyttet under Verneplan I for vassdrag.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Stabburselven (Rávttošjohka) har sit udspring på Finnmarksvidda nord for Finnmarks største sø, Iešjávri. I øvre del er elvsystemet stærkt forgrenet og danner flere søer. Øst for floden ligger det karrige bjergparti Gaissene. Fra Stabbursvannet løber floden rolig nordover i en åben vid dal før den den ca. 20 km. fra Porsangerfjorden skærer gennem en stor canyon, Rávttošavži, med bratte vægge og store stenskred. Nedenfor kløften udvider dalen sig i et vidt terrasselandskab. Her danner floden tre store udbugtninger, Lompola, før den svinger videre gennem terrasselandskabet og munder ud i et deltaområde i Porsangerfjorden,[1] nord for det store isranddelta Stabbursnes.

Bjerggrunden består overvejende af sure, tungt nedbrydelige bjergarter. Stabbursdalen har mange spor efter isafsmeltningen ved slutningen af sidste istid. Store smeltevandsfloder oversvømmede da fra syd og vest og udgravede kløften Rávttošavži og flere kløfter i sidedalene fra Gaissaområdet syd og øst for floden. Smeltevandsfloderne medførte store grusmasser som blev afsat foran bræfronten i Porsangerfjorden. På de gamle deltaflader findes mange fossile flodløb og dødishuller.

Stabburselven løber gennem verdens nordligste fyrreskov hvor man kan finde træer som er op til 500 år gamle.

Fiskeri[redigér | redigér wikikode]

I Stabburselva kan man fiske efter laks, havørred, fjeldørred, og brunørred. Der findes også gedde og ferskvandskvabbe (knude) i Lompola. Havørreden har de senere år været i stærk tilbagegang og er nu fredet.

Stabburselven forpagtes af Stabbursdalen Grunneierforening.

Stabburselven har status som nationalt laksevassdrag og er blandt Finnmarks ti vigtigste lakseelve, og regnes som en god fluefiskeelv på grund af sine fangster, naturen og sin tilgængelighed for fluefiskere.

Der er fanget laks op til 29 kg, og den største havørred som er fanget i elven var på 12 kg. Fjeldøredderne har en størrelse på 1,5-2 kg.

I topåret 1982 blev der taget over 5 ton laks, men efter dette faldt fangsterne til ca. 1 ton i 1997. Efter dette er fiskeriet steget igen , og kom i 2006 op på 4,5 ton.[2]

Strækningen op til Lompola er 9 km og præget af stryg og fordybninger. Efter denne er der 2 km. med mange fiskepladser op til den 6 m høje Stabbursfossen. Elven er stejl over laksetrappen og har flere fald. Nogle laks går op i bifloderne Dæbbojohka og Njáhkájohka. Njáhkájohka er den største biflod til Stabburselva i nationalparken. Stabburselven er i dag lakseførende op til den ca. 20 m høje Njakkafossen ca. 30 km fra havet, efter at der er bygget laksetrapper i de tre fosser nedenfor Rávttošavži.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 70°11′00″N 24°56′18″Ø / 70.183308°N 24.938264°Ø / 70.183308; 24.938264