Stan Getz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stan Getz
Stan Getz ved Kastrup Lufthavn i 1958.
Information
Født Stanley Getz
2. februar 1927 Rediger på Wikidata
Philadelphia, Pennsylvania, USA Rediger på Wikidata
Oprindelse USA
Død 6. juni 1991 (64 år) Rediger på Wikidata
Malibu, Californien, USA Rediger på Wikidata
Genre Jazz
Beskæftigelse Saxofonist
Instrumenter
Saxofon

"Stan" Getz (født 2. februar 1927, død 6. juni 1991) var en amerikansk tenorsaxofonist.

Getz spillede i flere af de anerkendte amerikanske jazzorkestre og turnerede rundt om i Europa bl.a. i Skandinavien. I 1958-1961 boede han i Lyngby og senere i Rungsted nord for København, og han var en af de kendte musikere, der var med til at løfte Jazzhus Montmartre op til internationalt ry. Han blev svensk gift og bevarede hele livet et nært forhold til både Sverige og Danmark.

Hans klang var lige så karakteristisk som Louis Armstrongs stemme. Han slap aldrig sine musikalske rødder og hvilede på traditionen. Han havde sit solide fundament og kunne tåle diverse udflugter. Han har indspillet utallige plader med mange af jazzens store navne.

Stan Getz er også ansvarlig for at have bragt den brasilianske musikstil bossanova til USA og Europa, og for at have gjort den succesfuld i vesten. Dette skete først og fremmest på grund af det legendariske album fra 1964 Getz/Gilberto med nummeret "The Girl from Ipanema"[1] hvor Getz spillede sammen med den brasilianske guitarist Joao Gilberto og bossanovaens fader, komponisten & pianisten Antonio Carlos Jobim, som begge blev verdenskendte kunstnere efter dette album.

Igennem hele karrieren sloges Stan Getz med afhængighed af alkohol samt hårde stoffer som heroin. Det gjorde ham hudløst irritabel og satte præg på hans temperament og medmenneskelige relationer, herunder sine koner og kærester. Stofmisbruget tog gradvist til i løbet af hans liv og resulterede også i fængselsophold som følge af mislykket røveri. Misbruget medførte, at han kunne være ondskabsfuld det ene øjeblik, og blid som en engel det næste.

På trods af misbruget holdt han fast i jazzmusikken, hvor han opnåede stor popularitet og udbredelse med sin bløde og tilbagelænede stil.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]