Jazzhus Montmartre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jazzhus Montmartre

Jazzhus Montmartre, det tidligere Montmartre, som lå i Store Regnegade i det indre København, var fra 1959 til 1976 centrum for den moderne jazz i Europa og placerede med en række af jazzens mest prominente musikere på scenen København som jazzens hovedstad på kontinentet. Fra 1976 holdt Montmartre til i Nørregade 41 og ændrede gradvist musikprofil frem til 1989. Efter flere forskellige ejere lukkede Montmartre januar 1995.

I 2010 genåbnede jazzpianisten Niels Lan Doky og hans ven entreprenøren Rune Bech Jazzhus Montmartre på den oprindelige adresse i Store Regnegade 19A.

Allerede efter 9 måneder bliver Niels Lan Doky dog afsat som musikchef. Han erstattedes af et kunstnerisk råd med Benjamin Koppel i spidsen der drev Montmartre frem til juli 2011. Herefter tog Christian Brorsen over som ny musikchef og han har siden udviklet Montmartre til igen at være en af Europa's førende jazzklubber der besøges flittigt at jazzens største navne.

Montmartre er på åbningstidspunktet den eneste jazzklub i København hvor man både kan spise og høre musik. Montmartre sætter en ny standard ved at sætte billetpriserne til mellem 250-500 kr. tvunget af omstændighederne som ustøttet spillested. Det forhindrer ikke et nyt jazzinteresseret publikum i at besøge jazzhuset flittigt. En nyt stort kapitel i Montmartres historie har taget sin begyndelse.

København tiltrak i 1960'erne og 1970'erne især de amerikanske jazzmusikere, der i Danmark fandt et pusterum fjernt fra den hverdag, de kendte i USA med racisme og dårlige arbejdsforhold. Blandt de mange legendariske amerikanske musikere, der optrådte på Jazzhus Montmartre, var Dexter Gordon, Ben Webster, Stan Getz, Bud Powell og Oscar Pettiford. Flere af musikerne bosatte sig i Danmark og fik en betydende indflydelse på udviklingen af den danske jazzscene.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Niels-Henning Ørsted Pedersen var en af de mange musikere, som spillede på Jazzhus Montmartre.

Montmartre startede som jazzklub i 1954, hvor Karl Emil Knudsen startede Club Montmartre. Den blev omdannet til café af arkitekten Anders Dyrup i februar 1959 hvor Stan Getz spillede sammen med Oscar Pettiford, Jan Johansson og William Schiøpffe. [1] Herluf Kamp Larsen åbnede Jazzhus Montmartre nytårsaften 1961. Det danske publikum tog godt imod musikken og gjorde hurtigt Jazzhus Montmartre til et af Københavns mest populære spillesteder. I begyndelsen blev der spillet traditionel dixieland-jazz. Men stilen ændredes og alle afskygninger af jazzen blev præsenteret. I en årrække havde Jazzhus Montmartre en fast rytmegruppe med Kenny Drew som pianist, Niels-Henning Ørsted Pedersenbas og Alex Riel bag trommerne til at bakke gæsterne op. Denne trio regnes stadig som et af Danmarks bedste jazzensembler.

Flere af koncerterne på Jazzhus Montmartre blev optaget og udgivet på plade.

Kay Sørensen (19381988), bedst kendt som JazzKay, genåbnede Jazzhus Montmartre 15. september 1976 i nye lokaler i Nørregade 41 i København og videreførte traditionen fra det gamle jazzhus med optræden af de største navne inden for jazzen. I begyndelsen i samarbejde med Arnvid Meyer fra Det Danske Jazzcenter. Men fra 1. december 1976 overtog musikchef Niels Christensen bookingen af musik.

Derfra åbnedes også en dør for såvel den mere eksperimentelle musik som for pop-, rock- og folkemusikken samt musik fra andre verdensdele end USA og Europa. Samtidig benyttedes lokalet i nattetimerne til det uhyre populære "Nat Diskotek", der var trendsættende i sit musikvalg. Indtægterne fra koncerter med pop-, rock- og folkemusik og fra udlejning til eksterne arrangører var med til at stabilisere Montmartres økonomi, så der blev råd til at videreføre traditionen med den etablerede jazz.

Kay Sørensen døde 14. august 1988 af en akut hjerneblødning. Hans regnskabschef Tina Brage og de to musikkonsulenter Niels Christensen og Lars Thorborg førte Montmartre videre i samme stil som hidtil. På grund af arveloven skulle Montmartre sælges, og da Montmartre 1. april 1989 fik nye ejere, forlod Tina Brage, Niels Christensen og Lars Thorborg spillestedet.

Montmartre blev videreført som decideret tradjazz-sted under ledelse af klarinetisten Ole Gohn og trommeslageren Søren Houlind og med musikchefer som Anders Chan-Tidemann, som afprøvede forskellige musikstile. Montmartre måtte på grund af manglende succes lukke i 1993, og Copenhagen Jazzhouse, der allerede havde åbnet 2. oktober 1991, blev Københavns spillested for jazzen.

Anne Linnet overtog Jazzhus Montmartre i 1993, men solgte det videre til en diskotekskæde.

Sangerinden Anne Linnet, som var en af Kay Sørensens venner i musiklivet, købte Montmartre i 1993. Efter en omfattende ombygning genåbnede stedet med en ny og opdateret musikprofil. Nu blev der, med Peter Torp som musikalsk leder, primært satset på rock, disco og de nye genrer, der var dukket op som bl.a. techno, house og hiphop. Publikum holdt sig imidlertid væk, og Anne Linnet kontaktede tidligere musikchef Niels Christensen, som tiltrådte august 1993. Efter en langsom start kom der stille og roligt gang i Montmartre igen. I forbindelse med intern uro fratrådte Niels Christensen i august 1994, og repræsentanter fra Roskilde Festival, forskellige københavnske bookingbureauer samt fra byens undergrunds- og festmiljø blev ansvarlige for booking af musik. Montmartre fik et generøst tilskud fra Københavns Kommune og linjen med den nyere, eksklusive og undergrundsprægede musik fortsatte. Men visionerne holdt ikke , og Nørregade-Montmartre drejede endeligt nøglen om januar 1995.

Anne Linnet solgte Montmartre til den jyske diskotekskæde Crazy Daisy, og efter flere ejerskifter huser adressen i foråret 2007 et diskotek Bombay.

Da Palle Mikkelborg i 2005 udgav dobbeltalbummet To Whom It May Concern: Greatest, var den ene cd Entrance – The Montmartre Recordings 1982 dediceret JazzKay for hans store indsats for den kreative jazz.

Copenhagen Jazzhouse, med Lars Thorborg ved roret 1991 til 2008 videreførte arven efter Montmartre. Siden har bassisten Lennart Ginman (2008-2013) og senest Bjarke Svendsen (2013-d.d.) drejet profilen fra jazz mode electronica, støjrock og tysk/norsk avantgardemusik.

I 2004 genåbnede man i to dage Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, og flere af de gamle musikere fik lejlighed til at mødes, tale og frem for alt at spille med repræsentanter for jazzens yngre arvtagere. Den danske jazzmusiker Niels Lan Doky lavede ved den lejlighed den kritikerroste film Between a Smile and a Tear, der dokumenterede begivenheden.

Udenlanske kunstnere der optrådte på Jazzhus Montmartre:

Herbie Hancock var blandt de kendte udenlandske navne på Jazzhus Montmartre.

Danske jazzmusikere:

På scenen i Nørregade :

Art Blakey nåede også at blive blandt de store navne, der spillede på Jazzhus Montmartre.

Film og bøger om Jazzhus Montmartre[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte udgivelser[redigér | redigér wikikode]

Dexter Gordon indspillede flere jazzalbum på Jazzhus Montmartre.
 • Adams/Pullen Quartet feat. John Scofield "Live at Montmartre (Timeless)
 • Blast: "Blast!" (Tuba)* Dollar Brand: African Piano
 • Dollar Brand: Ancient Africa
 • Don Byas: 30th anniversary album
 • Niels Lan Doky: Live a Montmartre (Storyville)
 • Bill Evans: Jazzhouse
 • Bill Evans: You're gonna hear from me
 • Maffy Falay & Sevda: Live at Jazzhus Montmartre
 • Stan Getz & Kenny Barron: People Time
 • Dexter Gordon: Body and soul
 • Dexter Gordon: Ladybird in Music
 • Dexter Gordon: Live at the Montmartre Jazzhus
 • Dexter Gordon: The Montmartre Collection vol. 1 & 2
 • Johnny Griffin: Live at Jazzhus Montmartre
 • Roland Kirk: Kirk in Copenhagen
 • Bob Rockwell: No Rush" (SteepleChase)
 • Kirk Roland: Live in Copenhagen 1963
 • Page One: "Beatin' Bop Live" (Stunt)
 • Oscar Pettiford: My little cello
 • Quest (David Liebman, Richie Beirach, Ron McClure, Billy Hart): "Midpoint"
 • Stuff Smith: Live at the Montmartre
 • Stuff Smith Quartet: Swingin' stuff
 • Clark Terry & Ernie Wilkins: Live At Montmartre Copenhagen 9 jun 1975
 • Cecil Taylor: Innovations
 • Cecil Taylor: What's new
 • Three Step: "Three Step" (Olufsen)
 • Ben Webster: Live At The Jazzhus Montmartre
 • Ben Webster: Saturday night at The Montmartre
 • Ben Webster: Stormy Weather
 • Ben Webster: Sunday morning at The Montmartre

Eksterne links og kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′53.54″N 12°34′53.98″E / 55.6815389°N 12.5816611°Ø / 55.6815389; 12.5816611