Stauning Whisky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Stauning Whisky
Virksomhedsinformation
Grundlagt 2005Rediger på Wikidata
Hovedsæde Stauning, DanmarkRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmesideRediger på Wikidata
CVR-nummer 30900529Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/30900529Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Stauning Whisky er et whiskydestilleri beliggende i Stauning ved Skjern i Vestjylland. Destilleriet er grundlagt i maj 2005 af ni danske whiskyentusiaster og er Danmarks ældste whiskydestilleri. Idéen var oprindeligt at skabe en whisky i stil med den røgede whisky der produceres på den skotske ø Islay. Alt skulle laves fra bunden og produktionen skulle foregå lokalt efter traditionelle skotske metoder. Idéen til at starte et whiskydestilleri i Danmark blev grundlagt på en sommerhustur. Det begyndte med en undren over, hvorfor der endnu ikke blev produceret whisky i landet til trods for at alle forudsætningerne var til stede: Klima, maltbyg og godt vand. Forberedelserne blev startet i lokaler der blev stillet til rådighed af en af de ni ejere, som var tidligere hjemmeslagter. Efter en omfattende istandsættelse og godkendelse fra de relevante danske myndigheder blev produktionsapparatet sat op og testproduktionen gik i gang.

Den første destillering fandt sted i August 2006 og i de følgende måneder fortsatte produktionen. I efteråret 2006 tog historien en uventet drejning da de ni ejere mødte whiskyeksperten Jim Murray og lod ham smage den rene new spirit (råsprit) fra den lille produktion. Jim Murray var yderst positiv og sammenlignede resultatet med Ardbeg fra 70'erne og anbefalede ejerne at øge produktionen fra de 200-400 liter de oprindeligt havde forestillet sig. Mødet med Jim Murray blev anledningen til at ejerne i 2007 købte en gård og flyttede destilleriet fra hjemmeslagteriet i Stauning by til den nuværende placering ca. 1,5 km syd for byen.

Efter halvandet år i savsmuld og murstøv var renoveringen af gården endelig slut og i marts 2009 begyndte produktionen. Produktionen blev øget til 6000-8000 liter whisky om året fra de 200-400 liter der oprindeligt havde planlagt. I marts blev det første korn maltet og i april startede destilleringen på det nye destilleri for første gang.[1] Siden da har whiskyer fra Stauning Whisky modtaget priser i bl.a. Whisky Magazine Awards; den ene som den bedste europæiske rye whisky under syv år, den anden som den bedste europæiske single malt.[2] Whiskyen er anmeldt i Jim Murrays "Whisky Bible", hvor Peated 1st Edition fik 94 point (ud af 100). Efter Jim Murrays skala er det svarende til: "Superstar whiskies that give us all a reason to live".[3]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Ønsket om at holde alle processer i huset gælder stadig den dag i dag. Grundlæggerne har valgt selv at stå for alle dele af produktionen, lige fra de modtager byggen fra landmandens marker, til de gyldne dråber tappes på flaske. Dette gøres for at sikre, at der ikke bliver gået kompromis med kvaliteten noget sted i produktionen. Først købes kornet lokalt og maltningen foregår som gulvmaltning i en proces der ca. tager en uge. Derefter tørres det maltede korn i en ovn hvor der kan fyres med tørv. Tørringen tager 2-3 døgn.

Kornet kværnes, mæskes og stilles til gæring i 3 døgn og når gæringen er færdig destilleres urten første gang på en 1000-liters pot still og herefter destilleres på en 600-liters pot still. Efter denne dobbelt destillering er råspritten klar. Alkoholprocenten er nu på 68-69% og fortyndes herefter ned til 64% og lægges på egetræsfade hvor det modnes på lageret i minimum 3 år før det tappes som færdig whisky.

I årene fra 2009-2012 blev der produceret 6.000 liter råsprit om året. i løbet af 2012 blev produktionen mere end fordoblet til samlet at være ca. 15.000 liter om året. Fra 2009-2012 blev produktionen passet af én mand. I 2012 blev der ansat en mand mere til dette arbejde. I 2013 blev ansat en mand til at varetage administration og salg og i 2015 blev planen lagt for en udvidelse til en produktion på 90.000 liter.[4]

Udvalg[redigér | redigér wikikode]

22. marts 2011 frigav Stauning Whisky deres første flasker: "Stauning rye – First Impression". Rye kendes hovedsageligt fra USA og Canada og Staunings udgave er en af de første Rye produceret udenfor Nordamerika.[kilde mangler] Ca. 6 måneder senere kom anden udgave "Stauning Rye – Second Opinion" og tredje udgave "Stauning Rye – Third Solution" kom 22. juni 2012.[5]

I august 2012 kom 4. udgave af Young Rye "Stauning Young Rye august 2012". Der blev tappet 650 flasker. I oktober 2012 kom 5. udgave, hvor der blev tappet ca. 2000 flasker. I juni 2013 kom 6. udgave, hvor der blev tappet 2500 flasker. [6] [7]

30. juni 2012 blev den første single malt-whisky frigivet. Den er produceret i 2 udgaver, en røget og en ikke-røget, og der er produceret ca. 750 flasker af hver type. Denne whisky har ligget på 200-liters bourbonfade af egetræ på destilleriet i 3 år.

Fremover vil der blive produceret 50-75 fade svarende til 10.-15.000 liter råsprit årligt fordelt på de 3 typer: Rye, Røget og Ikke-røget single malt-whisky.[8]

Restauranten Noma har valgt at føre samtlige produkter fra Stauning Whisky.

28. april 2012 blev der lagt en 200-liters tønde med røget single malt til lagring på bramsejlskonnerten Hvide Sande der dagligt sejler ture ud fra Hvide Sande Havn. Skibet med tønden besøgte OL i London. Planen er at whiskyen tappes på flasker efter 3 år og skal holde 56% alc. vol. da Hvide Sande ligger på breddegraden 56°N.

2. marts 2013 blev second edition af de to single malt typer frigivet. Både Peated og Traditional havde ligget på 200-liters bourbonfade. De er på 55%, og der blev tappet lige under 800 flasker af hver type. [7]

5. juli 2013 kom den første special edition fra Stauning Whisky. Det er 538 flasker peated sngle malt, der er finished på Oloroso-sherryfade, efter en lagring på bourbonfade. Derudover blev der tappet 640 flasker, der er har fået finish på Pedro Ximenez-sherryfade.

Siden har destilleriet relanceret en lang række nye udgaver af af både Young Rye, Traditional & Peated. Disse tre blev blandet og lanceret i oktober 2014 i en aftapning ved navn KAOS, inspireret af den tidligere socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning og hans berømte valgslogan: "Stauning eller Kaos".

Den seneste special edition fra Stauning Whisky blev lanceret i September 2015 under navnet Oak Oak. Denne aftapning er en "doublewood" udgave af Stauning Traditional whisky. Den har lagret på 2 forskellige fade. Først et ex. bourbon 1st fill fad og dernæst et virgin oak fad.

Formidling[redigér | redigér wikikode]

Flere gange om ugen er der muligheder for rundvisninger på destilleriet, hvor en af ejerne eller medarbejderne kan fortælle om destilleriet og om alle facetter af produktionen. rundvisningen varer 1,5 time og det er ligeledes muligt at smage de tre standardwhiskies destilleriet producerer.

Rundvisningsskema:

  • Mandage kl. 14.00 (på tysk)
  • Tirsdage kl. 14.00 (på dansk)
  • Onsdage kl. 14.00 (på tysk)
  • Torsdage kl. 14.00 (på dansk)
  • Den første lørdag i hver måned kl. 14.00 (på dansk)

Omtale[redigér | redigér wikikode]

  • Stauning Rye – First Impression er anmeldt i af Jim Murray i The Whisky Bible 2012
  • "Whisky-business fra Skotland til Skjern" Radioudsendelse på P1 4. juni 2012
  • "Vestjyder laver whisky til Noma" Politiken, 1. Juli 2012
  • "Dansk whisky i verdensklasse" Berlingske Business, 2. januar 2014
  • "De siger at vi kan blive et af verdens største whiskybrands" Nordea Invest Magasin, 11 februar 2016

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]