Narkotikum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Stoffer)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stof.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Narkotikum betyder bedøvende stof. Udtrykket narkotika anvendes i bred forstand om stoffer, som har virkning på centralnervesystemet. Det er hovedsagelig stoffer, som ændrer stemningslejet, tankevirksomheden og følelserne. Når formen narkotika bruges i flæng, hentydes ofte til euforiserende stoffer, der også bare kaldes stoffer.

Narkotika inddeles populært i psykedeliske stoffer som LSD og meskalin (hallucinogener), euforiserende stoffer som kokain, bedøvende stoffer som morfin og heroin samt centralstimulerende stoffer som amfetamin og designerdrugs såsom ecstacy.

Stofferne har ofte potentiale til at fremkalde psykisk og/eller fysisk afhængighed. Visse stoffer medfører tolerance, som betyder, at der kræves større og større dosis for at fremkalde samme virkning. Det er blandt andet tilfældet ved alkohol.

Narkotika[redigér | redigér wikikode]

Andre misbrugte og eventuelt vanedannende stoffer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]