Storbritanniens fodboldlandshold

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Storbritanniens fodboldlandshold (engelsk: Great Britain Olympic football team) er et landshold i fodbold for mænd, der repræsenterer Storbritannien ved de olympiske lege. Holdet er organiseret af det engelske fodboldforbund, der er fodboldens repræsentant i det britiske olympiske forbund. Holdet er ikke medlem af FIFA.

Præstationer ved tidlige OL[redigér | rediger kildetekst]

Storbritanniens OL-hold 1912 (i hvidt) i finalen mod Danmark. Danske Nils Middelboe dribler.

Før 1908[redigér | rediger kildetekst]

Første gang, fodbold var på programmet ved OL, var ved OL 1900 i Paris, og her var der klubhold, der deltog. Kun tre hold deltog i 1900, og det britiske hold fra Upton Park Football Club vandt turneringen med blot én sejr over et af de to franske hold. Ingen britiske hold deltog derpå ved OL 1904 i St. Louis eller ved de olympiske mellemlege 1906.

1908[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1908 i London repræsenterede de deltagende hold ved OL de olympiske medlemslande, og Storbritannien stillede op ved disse lege med et hold bestående af spillere udelukkende fra England.

På grund af sene afbud blev der kun spillet to indledende kampe, hvor Storbritannien besejrede Sverige 12-1. Derpå vandt de 4-0 over Holland, inden de i finalen sikrede sig guldet med en 2-0 sejr over Danmark, mens Holland blev nummer tre med sejr over Sverige.[1]

1912[redigér | rediger kildetekst]

Fire år senere ved OL 1912 i Stockholm sad briterne over i første runde og vandt derpå 7-0 over Ungarn i kvartfinalen. I semifinale sejrede de med 4-0 over Finland, inden det var tid til en gentagelse af finalen fra 1908 mod Danmark. Igen sejrede briterne, denne gang med 4-2, mens Ungarn endte med at vinde kampen om tredjepladsen mod Østrig.[2]

Efter første verdenskrig klarede Storbritannien sig ikke så godt. Efter en fiasko ved OL 1920 stillede briterne ikke op ved OL i 1924 og 1928. Fodbold var ikke på programmet ved OL 1932 i Los Angeles, og holdet vendte først tilbage til OL i 1936 i Berlin, hvor holdet tabte i kvartfinalen til Polen.

Efter 2. verdenskrig nåede holdet ved OL 1948 i London til en bronzekamp mod Danmark, men tabte 3-5. I de følgende år var deltog de bedste britiske fodboldspillere ikke ved de olympiske lege, da de i lighed med andre store fodboldnationers bedste spillere var professionelle.[3] Derpå blev det britiske amatørhold elimineret tidligt ved de følgende OL-turneringer i 1952, 1956 og 1960.

Holdet kvalificerede sig ikke til OL i 1964, 1968 og 1972. Den sidste kamp for holdet i 1900-tallet blev et nederlag på Wembley i 1971 i OL-kvalifikationsturneringen til Bulgarien. Det britiske forbund opgav herefter holdet.

Genoptagelse af holdet[redigér | rediger kildetekst]

Aaron Ramsey brænder straffespark i ordinær spilletid ved kvartfinalen ved OL i 2012 mod Sydkorea.

I 1984 blev de olympiske regler ændret, hvilket indebar, at fodboldholdene kunne stille med professionelle spillere på holdet, dog med visse restriktioner. I første omgang måtte spillere, der havde deltaget i VM ikke deltage, fra 1992 skulle spillerne være under 23 år, dog med mulighed for at bruge få ældre spillere.[3] En række uenigheder mellem de enkelte lande indenfor Storbritannien (primært England og Skotland) hindrede dog, at Storbritannien stillede med hold til OL i flere år efter regelændringerne.

Først ved OL 2012 i London stillede Storbritannien med et hold til OL. Som værtnation skulle holdet ikke igennem kvalifikation. Etableringen af holdet afstedkom betydelig kontrovers og udstillede uenighederne mellem de forskelige lande i Storbritannien. På det endelige hold ved OL i 2012 deltog alene spillere fra England og Wales, men ingen fra Skotland og Nordirland.

Holdet vandt sin indledende pulje med to sejre og en uafgjort og kvalificerede sig dermed til kvartfinalen.[4] Denne blev endestationen for briterne, der efter 1-1 i ordinær tid og forlænget spilletid måtte ud i straffesparkskonkurrence mod Sydkorea. Her scorede koreanerne på alle deres forsøg, mens Chelsea-spilleren Daniel Sturridge brændte sit forsøg.[5]

Truppen ved OL i London 2012[redigér | rediger kildetekst]

  • De anførte klubber er de klubber spillerne spillede i, da de deltog i turneringen.
  • Spillernes alder er alderen på den dag, hvor spilleren spillede sin første kamp i turneringen.
Nr. Navn Position Land Klub
1 Jack Butland Målmand England England England Birmingham City
2 Neil Taylor Forsvar Wales Wales Wales Swansea City
3 Ryan Bertrand Forsvar England England England Chelsea
4 Danny Rose Forsvar England England England Tottenham Hotspur
5 Steven Caulker Forsvar England England England Tottenham Hotspur
6 Craig Dawson Forsvar England England England West Bromwich Albion
7 Tom Cleverley Midtbane England England England Manchester United
8 Joe Allen Midtbane Wales Wales Wales Swansea City
9 Daniel Sturridge Angriber England England England Chelsea
10 Craig Bellamy¹ Angriber Wales Wales England Liverpool
11 Ryan Giggs¹ Midtbane Wales Wales England Manchester United
12 James Tomkins Forsvar England England England West Ham United
13 Jack Cork Midtbane England England England Southampton
14 Micah Richards¹ Forsvar England England England Manchester City
15 Aaron Ramsey Midtbane Wales Wales England Arsenal
16 Scott Sinclair Midtbane England England England West Bromwich Albion (leje)
17 Marvin Sordell Angriber England England England Bolton Wanderers
18 Jason Steele Målmand England England England Middlesbrough

¹ Spiller over 23.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Football, Men, olympedia.org, hentet 11. juni 2023
  2. ^ Football, Men, olympedia.org, hentet 11. juni 2023
  3. ^ a b Olympic Football Tournament (men) (PDF), fifa.com, arkiveret fra originalen (PDF) 31. marts 2010, hentet 11. juni 2023
  4. ^ Football, Men, olympedia.org, hentet 11. juni 2023
  5. ^ Football, Men – Match #1, olympedia.org, hentet 11. juni 2023
FodboldSpire
Denne artikel om fodbold er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.