Stormagasin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Et stormagasin er en større butik, der er karakteriseret ved at være opdelt i flere afdelinger, der hver især fungerer som en specialbutik, deraf den engelske betegnelse department store. I nogle stormagasiner, bl.a. Illum, drives afdelingerne sågar af de enkelte mærkevareleverandører som små shop-in-shop.

Sortimentet opfatter primært alle former for non-food varer, som tøj, sko, sportsudstyr, parfume, smykker, bøger, legetøj, isenkram, elektronik, interiør samt eventuelt møbler. Tøj er oftest den varegruppe, der udgør den største del af omsætningen. Mange stormagasiner har også en afdeling med fødevarer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stormagasinerne kom frem i midten af 1800-tallet. I tiden frem til Første Verdenskrig blev der åbnet stormagasiner i næsten alle storbyer i Europa og USA, f.eks. britiske Harrods (1849) og Marks & Spencer (1884), franske Le Bon Marché (1852), amerikanske Macy's (1858) og Sears, tyske Kaufhaus des Westens (1905), finske Stockmann (1862), svenske Åhléns (1899) og danske Magasin du Nord (1868).

Stormagasiner i Danmark[redigér | redigér wikikode]

I Danmark findes tre egentlige stormagasiner: Magasin (1868), Illum (1891) og Salling (1906)

Nu nedlagte/lukkede stormagasiner i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Tidligere fandtes en række andre stormagasiner i store danske byer:

(Ufuldstændig liste)

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: