Suhrs Højskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Suhrs Højskole
Suhrs Madakademiet, København.jpg
Suhrs Højskole (tidligere Shurs Husholdningsskole) i Pustervig 8
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1901
Eksterne henvisninger
suhrs.dk

Suhrs Højskole (tidligere Suhrs Husholdningsskole og Suhrs Madakademiet) er en folkehøjskole i København, der blev grundlagt af Ingeborg Suhr i 1901.

I en tid, hvor industrialiseringen havde sit indtog i Danmark, så Ingeborg Suhr behovet for at oplære den vordende husmor i husholdningens kunst. Husmoderskolen oplærte ikke bare kvinderne i madlavning, men gjorde dens elever rustede til at klare hverdagens skærmydsler, med husholdningsøkonomi, håndarbejde, hygiejnelære m.m.

Skolens historie[redigér | rediger kildetekst]

Skolen havde dengang lokaler i Skindergade 31 i det indre København, og da man selv betalte for at gå der, rettede skolen sig hovedsageligt til kvinder fra den Københavnske overklasse. Det første år i skolens historie gik der 17 elever på skolen, men antallet voksede hurtigt, og allerede fire år senere måtte skolen flytte lokaler til Ferrum på Rådhuspladsen (det nuværende Politikens Hus).

Efter endnu seks år, blev også disse lokaler for små, og skolen flyttede til Pustervig 8. Her blev hele ejendommen indrettet som husholdningsskole – fra kælder til kvist, lokaler som skolen den dag i dag stadig gør brug af.

En bekendtgørelse d. 28. oktober 1960, om den 3-årige seminarieuddannelse medførte, at skolen blev opdelt i et seminarium og en husholdningsskole.

Suhrs skifter spor[redigér | rediger kildetekst]

I juni 2010 skiftede Suhrs Husholdningsskole navn til Suhrs Madakademiet. Kurserne blev ændret fra at rette sig mod kvinder, der skulle kunne varetage husholdningen i hjemmet, til i stedet at rette sig mod de unge, der lige var flyttet hjemmefra, og som gik op i at kunne lave en lækker middag. I 2011 blev skolen en folkehøjskole og fik det nuværende navn Suhrs Højskole[1]. I forandringen indgik et mål om at komme mere i øjenhøjde med eleverne og bringe kvaliteterne fra Ingeborg Suhrs tankegang ind i fremtiden og det nye årtusinde. Skolen skiftede derved skolestatus og blev Danmarks første fagspecialiserede højskole indenfor mad. Suhrs Højskole udbyder i dag (2017) fire hovedfag med fokus på alt fra molekylær gastronomi til Urban Selvforsyning[2], og skolen har udvidet således at halvdelen af skolens elever i dag bor på skolen. Skolen ledes i dag af forstander Lars Sonne-Hansen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Historie - Shurs Højskole" [History - Suhrs folk high school]. Historie. Arkiveret fra originalen 10. september 2015. Hentet 2015-10-12.
  2. ^ "Hovedfag - Shurs Højskole" [courses - Suhrs folk high school]. Hovedfag. Arkiveret fra originalen 10. september 2015. Hentet 2015-10-12.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°40′56.1″N 12°34′31″Ø / 55.682250°N 12.57528°Ø / 55.682250; 12.57528