Oppdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Oppdal
Våben Kort
{{{kommunevåben}}}s kommunevåben Oppdals beliggenhed
Fakta om Oppdal
Kommunenummer: 5021
Fylke: Trøndelag
Kommunesæde: Oppdal
Areal: 2.273 km²
Indbyggere: 7.256 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Geir Arild Espnes (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Oppdal.kommune.no
Oppdal på Commons

Oppdal er en kommune længst mod syd i Trøndelag fylke i Norge. Den grænser i nord til Surnadal og Rindal, i nordøst til Rennebu, i øst til Tynset, i syd til Folldal, Dovre og Lesja i Innlandet fylke, og i vest til Sunndal i Møre og Romsdal fylke. Højeste punkt er Storskrymten (1.985 moh.) på grænsen til Sunndal.[1]

Oppdal er også navnet på byen som er administrationscenter i kommunen samt jernbanestationen som ligger ved Dovrebanen. Oppdal har fylkets største areal.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Vangslia i Oppdal

Oppdal ligger 545 m.o.h med Dovrefjeld og Gudbrandsdalen i syd, Trondheim i nord, Østerdalen i øst og Trollheimen i vest. Store dele af Dovrefjell og Trollheimen ligger i Oppdal kommune. E6 mellem Oslo og Trondheim går tværs gennem Oppdal centrum, det samme gør jernbanen. Oppdal har togforbindelser til både Trondheim og Oslo.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

For 125 år siden var Oppdal et rent landbrugssamfund, hvor folk producerede næsten alt hvad de skulle bruge, selv. Landbruget er fremdeles hovederhvervet, men flertallet af befolkningen arbejder i andre erhverv.

Antallet af gårde i Oppdal er i den senere tid gået ned. Industrien har vokset lidt, men den største vækst er sket i andre erhverv som f.eks. sygehusvæsen, handel og undervisning.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Spil og dans[redigér | rediger kildetekst]

Oppdal har en gammel tradition når det gælder folkedans og folkemusik.

Idræt[redigér | rediger kildetekst]

Oppdal er mest kendt for et af Norges største alpinanlæg. Fjeldbygden har i alt fire skihejsanlæg med utallige muligheder. Der har været arrangeret World Cup-løb i slalom i bygden. Oppdal er også et yndet udgangspunkt for fjeldture til Trollheimen, Snøhetta, Hornet, Blåhøa, Blåøret og Orkelhøa. I sommertiden kan man opleve raftingDriva, hanggliding eller ridning.

Personer fra Oppdal[redigér | rediger kildetekst]

Vennskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Koordinater: 62°35′49″N 9°41′43″Ø / 62.59694°N 9.69528°Ø / 62.59694; 9.69528