Svend Aage Thomsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svend Aage Thomsen
Født 20. februar 1911 Rediger på Wikidata
Død 26. marts 1961 (50 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Sportsudøver Rediger på Wikidata
Deltog i sommer-OL 1936 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Svend Aage Thomsen (20. februar 1911 i Vejstrup26. marts 1961 i Vejle) stiftede Den Jyske Idrætsskole i 1942 (den nuværende Vejle Idrætshøjskole) og fungerede selv som forstander og lærer på skolen frem til sin død i 1961. Var op til grundlæggelsen atletikudøver på højt nationalt niveau.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Svend Aage Thomsen blev uddannet stenhugger i Vejle. Som idrætslærer var han autodidakt og uden formel uddannelsesmæssig pædagogisk kompetence. Han fik en delingsføreruddannelse på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, der primært sigtede mod at lede gymnastikken på landet.

Hans egen dybtfølte idrætserfaring kom fra atletikken på meget højt nationalt niveau, hvor han i alt havde 12 danske mesterskaber i atletik. Som forstander var han stadig på landsholdet og kunne ikke undgå at blive opfattet som eliteidrætsmand. I øvrigt besad han stor allround idrætserfaring fra mange idrætsgrene.

Tysklands besættelse af Danmark betød, at Svend Aage Thomsen blev arbejdsløs. Han var på et 3 måneders idrætslederkursus (6. januar 194129. marts 1941) på Danmarks Højskole for Legemsøvelser, hvis mål var:

"...til Afhjælpning af Manglen paa Idrætsledere en Række Kurser til Uddannelse af Lærere i den frivillige Gymnastik og Idræt. De paagældende Kursus fandt Sted dels paa Danmarks Højskole for Legemsøvelser i København, dels paa forskellige Højskoler i Provinsen."..

S. Aa. T. modtog afgangsbevis fra dette kursus i atletik. Det er tænkeligt, at Svend Aage Thomsen her så en mulighed for at lave sin egen type uddannelse i provinsen eller måske fik sin højskolebaggrund justeret. SAaT fik i hvert tilfælde set og prøvet idrætten i et lidt bredere perspektiv. Desuden blev idrættens begreber videnskabeliggjort for praktikeren. Lederudviklingen fortsatte, idet han kom på Folketjenestens lederskole i Karlslunde i efteråret 1941.

Svend Aage Thomsen tager selv perifært del i modstanden mod besættelsen og filmer bl.a. en jernbanesabotage.

Idrætsmæssige bedrifter[redigér | rediger kildetekst]

Sven Aage Thomsen siges at være Danmarks ubestridt bedste all-round idrætsmand i slutningen af 1930'erne og starten af 40'erne. Resultaterne taler for sig selv:

Rekorder: tre danske rekorder i både 110 meter hæk og tikamp. Den sidste rekord i 110 m hæk på 14,5 sekunder blev sat på Vejle Stadion 14. september 1942 og blev først slået 27 år senere. Den sidste rekord i tikamp på 7005 point blev ligeledes sat på Vejle Stadion 14.-15. september 1942 og blev først overgået 23 år senere.

Nationale mesterskaber: I perioden 1934-1942 vandt Sven Aage Thomsen 20 jyske mesterskaber og 12 danske mesterskaber i hækkeløb, længdespring, højdespring, stangspring og tikamp. De 12 danske mesterskaber tæller følgende:

Internationale mesterskaber: Svend Aage Thomsen blev udtaget til OL i 1936 hvor han deltog i højdespring og 110 m hæk men opnåede ingen finale-deltagelse. Deltog desuden ved EM i 1938 uden at vinde medaljer.

Han deltog også flere gange ved DM i gymnastik hvor det som bedst blev en 5. plads individuelt.

Han har 3 barnebørn og 6 oldebørn

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Svend Aage Thomsen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi