Svend Nyboe Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.

Svend Aage Nyboe Andersen – kendt under navnet "Nyboe" – (19. marts 1932 i Holstebro10. maj 1981) var en dansk journalist og udenrigskorrespondent. Han var den første danske journalist, der bosatte sig i Japan, et land, han blev fascineret af på sine rejser som ung sømand.

Nyboe Andersen startede som journalistelev på Sydsjællands Social Demokrat i 1954 hvortil han senere vendte tilbage og blev landets yngste chefredaktør. Nyboe tog til Tokyo og dækkede de olympiske Lege i 1964 for B.T. Tilbage i Danmark skrev Nyboe en del om tidens arkitektur og design. Han bosatte sig senere over en tiårig periode i Japan fra midten af 1960'erne, og herfra han skrev til bl.a. Politiken og rapporterede til Danmarks Radio med sin karakteristiske, lidt lyse stemme. Mange husker hans enestående interview med den daværende kejser Hirohito samt reportager om kviksølvofrene fra Minamata og atombombeofrene fra Hiroshima og Nagasaki. Nyboe rejste dog rundt som reporter i hele Sydøstasien, men kom tilbage til Danmark i 1977 hvor han fungerede som chefredaktør for Roskilde Tidende frem til sin død.

Nyboe efterlod sig en søn og en datter.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • "Sv.A. Nyboe Andersen". Politiken (Nekrolog): 1. 1981-06-16. |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
  • https://www.asgerrojle.com/forside-2/asger-roejle-christensen-nyboe-og-hans-japan/