Tøsedrengene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tøsedrengene
Oprindelse Hørsholm-Rungsted, Danmark
Genre Reggae, Pop
Aktive år 1978-1985
Pladeselskab Mercury
Associeret med The Lejrbåls
Ray Dee Ohh
Klaus Kjellerup
Anne Dorte Michelsen
Klaus Kjellerup Band
Danser Med Drenge
Venter På Far
Tidligere medlemmer Klaus Kjellerup
Henrik Stanley Møller
Anne Dorte Michelsen
Gitte Naur
Maria Bramsen
Jan Sivertsen
Michael Bruun
Aage Hagen
Rene Szczyrbak
Lars Danielsson
Påvirket af Bob Marley & The Wailers m.fl.

Tøsedrengene var en dansk musikgruppe, der gjorde sig bemærket på den danske musikscene i årene 1978-1985. Som det første danske band tog de fat i reggaemusikken, som blev kombineret med danske tekster. Gruppen nåede at få udgivet i alt seks album med et samlet salg på over 1 million eksemplarer. Blandt gruppens største hits kan nævnes "Sig du ka' li' mig", "Indianer", "Vi var engang så tæt", "Ud under åben himmel" og "Drop dine løgne". Gruppens faste medlemmer fra deres mest populære periode var Anne Dorte Michelsen, Henrik Stanley Møller, Michael Bruun, Klaus Kjellerup, Jan Sivertsen, Maria Bramsen og Aage Hagen. Disse musikere er fortsat aktive i musikbranchen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Tøsedrengene blev stiftet af Klaus Kjellerup og Henrik Stanley Møller i 1978, og den grundlæggende ide med gruppen var at spille reggae på dansk. Det var dog først, da der kom piger med i orkestret, at der kom skred i karrieren. Dette skete efter udgivelsen af gruppens andet album i 1981, Tiden står stille, som blandt andet indeholdt stor-hittet "Sig du ka' li' mig". Gruppen blev først udvidet med Anne Dorte Michelsen og Gitte Naur, som havde optrådt som korsangere på albummet, og senere i 1981 blev Gitte Naur erstattet af Maria Bramsen. Naur blev forsanger i gruppen News.

Gennembrudshittet "Sig du ka' li' mig" er skrevet af Klaus Kjellerup og Anne Dorte Michelsen. Gruppen ramte publikum med enkle omkvæd, tilsat reggae-rytmer og danske kærlighedstekster med mening. Dette var ikke så almindeligt i 1979, hvor de danske musiktekster (med få undtagelser) kun bestod af "sjove" tekster, politiske tekster eller var på engelsk.

Succesen blev for alvor slået fast med pladerne Tøsedrengene 3 i 1982 og Alle vore håb i 1983. Samtidig turnerede Tøsedrengene landet rundt til udsolgte koncerthuse og sportshaller. De mest markante gruppemedlemmer var komponisterne Michael Bruun og Klaus Kjellerup, der leverede hit på hit i perioden 1981-1985, og sangerinden og tekstforfatteren Anne Dorte Michelsen, hvis tekster og høje klangfulde stemme gav orkestrets fremtoning et på én gang ærligt og uskyldigt præg.

De øvrige medlemmer Aage Hagen, Henrik Stanley Møller, Jan Sivertsen og Maria Bramsen bidrog alle hver med deres evner og personligheder til at fuldende billedet af et velfungerende kollektiv, hvor der var plads til alle. Efterhånden blev det et problem at blive enige, da der ikke var en leder af gruppen. Dette førte i efteråret 1983 til Klaus Kjellerups (frivillige) farvel til gruppen. Tøsedrengenes status var dengang så stor, at dette brud kom på forsiden af formiddagsaviserne og blev omtalt i radioavisen.

De øvrige Tøsedrenge fortsatte imidlertid, først med Rene Szczyrbak og senere med Lars Danielsson til afløsning for Klaus Kjellerup, og gruppen lavede yderligere to album, hvoraf det første af dem, Tiden er klog, satte salgsrekord. Gruppen opløstes i 1985 kort efter udsendelsen af det sidste Tøsedrenge-album, I sikre hænder, som ikke kunne leve op til forgængeren, i hvert fald ikke i salgsmæssig forstand.

Efter Tøsedrengene[redigér | redigér wikikode]

Efter opløsningen af Tøsedrengene i 1985 fortsatte orkestermedlemmerne på den danske musikscene i flere sammenhænge, blandt andet i The Lejrbåls og Ray-Dee-Ohh. Anne Dorte Michelsen fortsatte solo og senere i gruppen Venter på far. Klaus Kjellerup fortsatte også solo og senere i gruppen Danser med Drenge, hvor også Henrik Stanley Møller er med. Danser med Drenge optræder jævnligt med gamle numre fra Tøsedrengene, både live og på deres plader.

Aage Hagen er uddannelsesleder på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Michael Bruun er i dag seminariemusikpædagog, efter en lang karriere som musikproducer for en række store danske popnavne. Jan Sivertsen spiller i dag med sin kone, Lis Sørensen, og med et andet 1980'er-navn, guitaristen Poul Halberg, mens Maria Bramsen, efter at have medvirket på mange børnemusikplader, i dag som den eneste er trådt ud af musikbranchen og er blevet grafisk designer.

Genforeningen[redigér | redigér wikikode]

I årene efter har der været gjort mange forsøg på at overtale Tøsedrengene til at gå sammen igen, måske blot for en enkelt koncertturne, men dette har indtil videre ikke kunnet lade sig gøre. I et enkelt tilfælde, ved Klaus Kjellerups bryllup, blev forsøget gjort, dog uden større succes på grund af musikalske uoverensstemmelser, og alt tydede derfor på, at en genforening af Tøsedrengene havde tunge udsigter.

Men i forbindelse med 25-årsjubilæet for gruppens dannelse i 2004 lykkedes det at samle næsten hele Tøsedrengene sammen med Danser med Drenge til to koncerter i Pumpehuset. Det samme skete på Smukfest i 2004, som er dokumenteret på Danser med Drenges dvd Hallo hvor det koger.

I 2006 blev alle Tøsedrengenes plader for første gang udgivet på cd af Universal Music efter overtalelse fra en gammel fan, musikeren Tim Christensen. Alle cd'erne blev samlet i en boks under titlen Komplet, der var klar i efteråret 2006.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Timeline[redigér | redigér wikikode]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

Opsamlingsalbum[redigér | redigér wikikode]

  • Det bedste (1992)
  • Master serien (1998)
  • De allerbedste (1999)
  • Sig du ka' li' mig (2005)
  • Tøsedrengene Komplet (2006)
  • Sig du ka' li' mig - de bedste sange (2014)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]