Spring til indhold

TO-R Radio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
TO-R Radio A/S
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktieselskab
BrancheRadio- og fjernsynsfremstilling
Grundlagt1930
GrundlæggerRasmus Rudholt
Lukket1966
HovedsædeKøbenhavn, Frederiksberg, Vanløse

TO-R (også To-R) Radio A/S var en dansk producent af radioer. Virksomheden blev grundlagt 1930 af Rasmus Rudholt (1885-?), hvis initialer danner grundlag for navnet ("to R").

Siden 1925 havde Rudholt beskæftiget sig med radio og havde 1929 fået monopol på import af tyske radioer. Fabrikken blev grundlagt i Nørregade 35 i København, lå så fra 1933Howitzvej 11-13 på Frederiksberg, men i 1946-47 fik TO-R opført en stor fabrik på Slotsherrensvej 111-113 i Vanløse, tegnet af Svenn Eske Kristensen og præmieret af Københavns Kommune.[1]

I sin storhedstid i 1950'erne var virksomheden blandt Danmarks førende fabrikker og i årene omkring 1960 beskæftigede Rasmus Rudholt A/S/ TO-R mellem 600-1.000 medarbejdere. I 1952 overtog TO-R fabrikken Superphone og Telavox. Da TO-R var på sit højeste, producerede fabrikken 300 fjernsyn om dagen plus et stort antal radioer. Da fjernseer nr 400.000 blev fejret i medierne i begyndelsen af 1960-erne, kunne TO-R dokumentere 100.000 solgte tv-apparater. Det betød at hver 4. tv-apparat i Danmark var et TO-R apparat, skønt der på samme tidspunkt var ca 20 dansk producerede tv på det danske marked. Hvilket tillige fremgik af visse medier bl.a. en større reportage i Billedbladet.

TO-R A/S var i begyndelsen af 1960-erne Danmarks førende radio og tv-fabrik, og på Radio- og tv udstillingen i Forum 1961/62 lancerede TO-R den første danskproducerede stereoradio S-15 på det danske marked og efter Multiplex-systemet til stor overraskelse for konkurrenterne inklusiv B&O, og nogle måneder senere fulgte B&O efter med deres DIRIGENT stereoradio.

Flere af TO-R's produkter blev designet af den kendte designer Jacob Jensen, - bl.a. den fuldt transistoriserede stereoradio XPL-15, der var langt foran sin tid i design. En næsten tro kopi af XPL-15 blev senere produceret af det tyske firma Schaub-Lorentz (model Stereo 4000L). Rasmus Rudholt producerede tillige den mest solgte transistorradio på det danske marked TRANS-WEEKEND 10, der blev solgt i mere end 65.000 eksemplarer.

Da det danske tv-marked i midten af 1960'erne viste tegn på mæthed, med deraf faldende tv-produktion, blev Rasmus Rudholt A/S tilbudt en stor ordre fra bl.a. Søværnets Televæsen. En ordre der nemt kunne have holdt fabrikken kørende til en farve-tv-produktion kunne tage sin begyndelse. En amerikansk farve-tv ingeniør arbejdede en kort tid på TO-R's laboratorium, men en længe ulmenede stridighed blandt aktionærerne udviklede sig samtidig i uheldig retning, og endte med at den ellers solvente fabrik lukkede 31.12.1966.

Fabrikken var én af flere inspirationskilder til "Bella Radio" i TV-serien Krøniken.[2] Stort set samtlige tv-chassiser, der ses i Krøniken, er TO-R's fabrikat.

En To-R model Merkur fra sidst i 1950'erne på arbejderhjemmet i Brede Værk.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.