Forum København

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Forum på Frederiksberg

Forum København (eller Forum Copenhagen) er en udstillings- og koncerthal på Frederiksberg – ca. 15-20 minutters gang fra Københavns rådhusplads. Kapaciteten på udstillingsområdet er i alt på 5.000 netto, 8.000 m² brutto og har ved koncerter mulighed for at have op til 10.000 tilskuere[1]. Denne søjlefri hal har blandt andet dannet ramme om seksdagesløbet, som i mange år var en førende Københavnerbegivenhed. Forums arrangementkalender byder i dag på et stort og varieret mix af koncerter, loppemarkeder, fagmesser og udstillinger foruden mange private firmafester og events. På årsbasis lukker Forum cirka 500.000 mennesker gennem tælleapparaterne. Forum er et datterselskab af Bella Center A/S og har været forbundet med Bella Center via Metro-forbindelsens Forum Station siden maj 2003, som ligger lige ved døren med 12 minutters Metrokørsel til Bella Center.

Den første hal[redigér | redigér wikikode]

Forum slog dørene op for første gang i februar 1926, da hallen blev bygget til biludstillingen samme år. Forum var tegnet af Oscar Gundlach-Pedersen, og belysningen var Poul Henningsens splinternye PH-lampe.

Allerede få år efter, i 1929, blev der afholdt en arkitekturudstilling, som var en af de første præsentationer af funktionalismen i Danmark, nemlig Bygge- og Boligudstillingen i Forum. Det var på denne udstilling, at Arne Jacobsen og Flemming Lassen udstillede deres tegning til det cylinderformede "Fremtidens Hus".

Sabotagen i 1943[redigér | redigér wikikode]

Under 2. verdenskrig blev Forum-hallen 24. august 1943 saboteret af modstandsgruppen Holger Danske. Årsagen var, at hallen blev benyttet til indkvartering af tyske soldater. Deltagerne i aktionen var:

Jørgen Haagen Schmith ("Citronen") skulle oprindeligt have været med. Mens aktionen var i gang ankom Jens Lillelund, der blev anvist en plads som vagt.

Poul Hansen med kodenavn "Jelly", der var uddannet SOE-agent, havde skaffet sprængstoffet til gruppen. I Poul Hansens efterladte papirer har han skrevet, at han selv stod på afstand og overværede aktionen.

På toårsdagen efter begivenheden, 24. august 1945, genopførte gruppen aktionen i et befriet Danmark. Billed-Bladet bragte en reportage fra genopførelsen.

Genopførelse og senere ombygninger[redigér | redigér wikikode]

Hallen blev først genopført og udvidet i 1947, igen ved Gundlach-Petersen. Siden blev den ombygget til ukendelighed, så det i dag er svært at aflæse arkitektens oprindelige design.

Mange danskere forbinder mest Forum med seksdagesløbene, især i 1950´erne og i starten af 1960'erne via transmissioner i det nye medie, fjernsyn.

Forum afsluttede en omfattende akustisk renovering for 70 millioner kroner i efteråret 1997 (påbegyndt i 1996), hvilket resulterede i bedre lyd og flere koncerter, men som samtidig betød at det traditionsrige seksdagesløb flyttede, senest til Ballerup Super Arena. Forums faciliteter bliver løbende moderniseret – med toiletterne og Forum Café som de seneste. Forum blev en del af Bella Center koncernen den 3. september 1997.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 40′ 52,14″ N, 12° 33′ 8,46″ Ø