Talsystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Et talsystem eller et talnotationssystem er et system til at repræsentere matematiske tal med.

Et ciffer er et taltegn. F.eks. består ciffernavnet "34" af to cifre "3" og "4". Det samme kan skrives med andre taltegn: "XXXIV", som består af ciffernavnene "X" (10), "I" (1) og "V" (5).

Bemærk at et ciffernavn kun er en repræsentation for det matematiske tal.

Antal er betegnelser for resultater af forskellige optællinger. Nogle antal har navne, f.eks. dusin = 12, snes = 20, skok = 60, ol = 80. De tre sidste navne viser, at vi (og franskmændene og de keltiske folk) endnu tæller i 20-tal systemet, hvilket kan være et levn fra før indoeuropæerne kom hertil for ca. 4800 år siden. Indoeuropæerne brugte 10-talsystemet, som nu stort set er enerådende i Europa.

Eksempler på positionelle talnotationssystemer[redigér | rediger kildetekst]

At et talsystem er positionelt betyder, at cifrenes værdi skal ganges med talsystemets grundtal opløftet til den potens, som modsvarer cifrets position, idet der startes med position 0. 12345 betyder i 10-talsystemet altså 1x10000 + 2x1000 + 3x100 + 4x10 + 5x1 og ikke 1+2+3+4+5. Det er i princippet muligt at bruge ligeså store grundtal, som det er muligt, at man kan lære sig rækkefølgen på talsymbolerne. De mulige cifferværdier løber fra 0 til T-1, hvor T er talsystemets grundtal.

Generelt grundtal[redigér | rediger kildetekst]

I et positionelt system angives et tal på formen

,

hvor er det 'te ciffer. Hvis er talsystemets grundtal, udregnes udtrykket som

.

Det positionelle system kan også anvende negative eksponenter of grundtallet i den mere generelle form

,

der udregnes som

.

Grundtal 10[redigér | rediger kildetekst]

Det arabiske talsystem også kendt som titalsystemet eller decimalsystemet, anvendes i det meste af verden. Tyske[1], engelske, finske, kinesiske, slaviske og latinske talord er decimale. Det danske talord fyrretyve er afledt af det gammeldanske fyritiughu, som betyder '4 tiere'.[2]

Grundtal 2[redigér | rediger kildetekst]

Det binære talsystem (Anvendes ved design af integrerede kredsløb til mikroprocessorer og andet indenfor digital elektronik).

Grundtal 60[redigér | rediger kildetekst]

Seksagesimale talsystem – Se også Babyloniske tal.


Grundtal 6[redigér | rediger kildetekst]

Ndom fra Ny Guinea er et 6-talssystem.[3]

Grundtal 8[redigér | rediger kildetekst]

Oktale talsystem (Anvendtes tidligere og måske stadigvæk ved computerprogrammering som kortform for det binære talsystem).

Grundtal 16[redigér | rediger kildetekst]

Hexadecimale talsystem (Anvendes ved computerprogrammering som kortform for det binære talsystem).

Grundtal 20[redigér | rediger kildetekst]

  • Vigesimal-talsystem eller Tyvetalssystemet. (Blev anvendt hos mayaerne og aztekerne – sikkert også i deres formodede abacus: nepohualtzintzin). Mayanske talord: Tzotzil[4]. Aztekiske talord: Nahuatl[5] Bemærk at en del af de ældre danske[6] (og baskiske, keltiske og franske) talord bærer præg af at være et vigesimal-system. F.eks. halvtredsindstyve, tresindstyve, halvfjerdsindstyve, firsindstyve og halvfemsindstyve (halvfem=4,5 , sinde[2] betyder gange og 4,5*20=90). Det skal dog også bemærkes at tyve faktisk står for to tiere (oldnordisk twai teyjuz[7]), undtagen i fyrretyve, hvor fyrretyve står for 4 tiere (fra gammeldansk fyritiughu[2][8]).

Ikke-positionelle talnotationssystemer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]