Team FOG Næstved

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Team FOG Næstved
Fulde navn Team FOG Næstved
Grundlagt 1962
Spillested Næstved Arena
Kapacitet Ca. 2.600
Cheftræner Milan Skobalj
Liga Basketligaen
' 3*Bronze i den hjemlige liga.
Hjemmeside www.teamfog.dk
Spilledragter
 
 
Hjemmebane shorts
Hjemmebane
 
 
Udebane shorts
Udebane

Team FOG Næstved er en dansk professionel basketballklub hjemmehørende i Næstved. Holdet afviklede tidligere sine hjemmebanekampe i Næstved Hallen, men har spillet sine hjemmekampe i Næstved Park Arena siden den stod færdig i oktober 2015, og ligger i forlængelse af de ældre haller. Holdet har generelt en høj tilskuertilslutning, og havde i gennemsnit i 2014 sæsonen omkring 880 tilskuere per kamp, hvilket er et godt stykke over ligagennemsnittet på 590.[1]

Holdet spiller i 2016/17-sæsonen i den bedste danske række, Canal Digital Ligaen, som man har været en fast bestanddel af siden 2005.[2] Holdet har siden 2008/09-sæsonen hvert året spillet med i slutspillet om tredje og fjerde pladsen, men ikke kvalificeret sig til guld og sølv-kampene. Af de otte slutspil har tre udmøntet sig i en bronzemedalje, senest med en medalje over Hørsholm 79ers i 2015/16-sæsonen, som blev anden bronzemedalje i træk for holdet.[3] Holdet har tre gange spillet pokalfinale. To gange har de tabt pokalen til Bakken Bears, men i 2017 lykkedes det dem at vinde en tæt kamp over Horsens IC.[4]

Team FOG Næstved var tidligere overbygning på Næstved IF Basket (NIF Basket) og partner i Sjælland Sport & Event, indtil selskabet i maj 2016 frasolgte basketballdelen af virksomheden, for at fokusere mere på fodboldholdet.[5] Den tidligere direktør og storaktionær i klubben, Andreas Larsen, stod i spidsen for en investergruppe, sammen med blandt andre Niels Fog, der i 2002 købte navnet til basketholdet, og i dag fungerer som formand for holdets bestyrelse.

Som basketballhold er Team FOG Næstved i stor økonomisk udvikling. Mellem 2011 og 2014 øgede klubben sin omsætning med 220 %,[1] og efter at være flyttet ind i den nye hjemmebanearena lykkedes det i 2015/16-sæsonen klubben for første gang nogensinde at slå Bakken Bears i at tiltrække flest tilskuere i gennemsnit per kamp. Dette lod sig gøre med et tilskuergennemsnit på 1.259 per kamp i sæsonen, hvilket var 9 højere end Bakken Bears' gennemsnit.[1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

En kort gennemgang af klubbens historie fra 70'erne til 2017.

70'erne[redigér | redigér wikikode]

1970'erne var årtiet, hvor det for første gang lykkedes Næstveds bedste basketball-mandskab at sikre sig oprykning til landets bedste række. Dette skete under ledelse af den tidligere egyptiske landsholdsspiller Mammut. Med Mammut som træner, blev både træningsmængden såvel som træningsintensiteten skruet i vejret.

80'erne[redigér | redigér wikikode]

Efter at være blevet sendt hurtigt retur til den næstbedste række, lykkedes et i 1980'erne igen at vende tilbage til det fornemste selskab – og denne gang med større succes. Især 1986/87 sæsonen blev rigtig god for klubben. Med den nye amerikanske træner Charles Campell bænken lykkedes det holdet at komme igennem grundspillet med kun ét nederlag på hjemmebane – dette bl.a. pga. et medlevende publikum (som blev kåret til Danmarks bedste denne sæson), og en engageret speaker i Henrik Bülow.

90'erne[redigér | redigér wikikode]

Efter at have været en fast bestanddel af landets bedste række i 80'erne påbgyndte holdet i 90'erne en elevator tilværelse mellem de to bedste rækker. Efter nogle succesfulde år med brødrene Steve og Rob Blom fra USA, og senere Danny Perry, også USA, begyndte en dårlig periode for klubben, hvor man nåede helt ned i den tredjebedste række, 2. division. Herfra opnåede man dog igen oprykning til 1. division efter blot en enkelt sæson.

00'erne[redigér | redigér wikikode]

Siden begyndelsen af det nye årtusinde er det gået støt fremad for holdet. Efter navnesponsoratet med købmandskæden FOG (nu Super Best) opnåede man, trods en placering i den næstbedste række, at have et af landets allerstørste budgetter, og udenlandske profiler som Tony Marion, Dwayne McDonald og Petar Popovic (sidstnævnte hentet fra konkursboet BF Copenhagen) var med til at spille holdet tilbage til Basketligaen (nu Canal Digital Ligaen), hvor det har været siden. I ligaen er det siden årtusindeskiftet ni gange lykkes at komme videre fra grundspillet.

Heriblandt i 2008/2009 sæsonen hvor man i grundspillet blev nummer fem (ud af ti), hvilket kvalificerede dem til kvartfinaleserie mod BK Amager. Denne serie blev vundet med 2-0 i kampe, men i semi-finalen blev de senere danske mestre fra Bakken Bears for stor en mundfuld. Bakken vandt således serien med 4-0 i kampe, og selvom Næstved i kamp to fik presset Bakken ud i dobbelt overtid i Næstved Hallen var de aldrig for alvor en trussel for Bakken. I den efterfølgende bronzekamp mod Randers Cimbria tabte Næstved med et enkelt point. Fjerdepladsen i ligaen kombineret med pladsen i pokalfinalen samme sæson, betød dog at klubben under deres amerikanske træner Geof Kotila sikrede sin hidtil bedste sæson.

I pokalturneringen er det blevet til to finaler. I 2007 tabte man finalen på Amager til Bakken Bears, hvilket gentog sig den 11. januar 2009 i Herlev Hallen, da de to mandskaber igen stod overfor hinanden i pokalfinalen foran mere end tusind tilskuere, og hvor Bakken altså igen trak det længste strå efter en intens og spændende kamp.

10'erne[redigér | redigér wikikode]

Billede kort efter medaljeceremonien fra bronzekampen i Næstved Park Arena mod Hørsholm 79ers, der endte 81-70 til Team FOG.

Holdet har tre gange siden årtusindeskiftet formået at vinde en bronzemedalje i ligaens slutspil. Dette er senest sket i de to seneste sæsoner, hvor holdet har spillet bronze kamp mod henholdsvis Svendborg Rabbits og Hørsholm 79ers. Sæsonen 2015/16 må indtil videre betegnes som klubbens højdepunkt, da man både formåede at sikre sig medalje for andet år i træk og have højst tilskuertal i gennemsnit til hjemmekampene, efter at være flyttet ind i den nye Næstved Park Arena. Sæsonen betød dog også et farvel til holdets træner Bogdan Karaicic, der afløstes af tidligere Hørsholm 79ers træner Milan Skobalj for den kommende sæson, efter Karaicic besluttede at forlade Danmark for at søge nye udfordringer i udenlandske ligaer [1]. Bronzekampen blev derfor Bogdan Karaicics sidste kamp i den danske liga, og et passende match up, siden han har været træner for både Team FOG og 79ers.

Holdet har op til sæsonen 2016/17 været på rekrutteringsjagt med den nye head coach, for at sikre sig et mandskab, der skal kunne hamle op med de helt store elitehold som Horsens IC og Bakken Bears. Det har blandt andet budt på en forlængelse af Philip Hertz, og ansættelsen af danskeren Anton Tvilstegaard, som Milan Skobalj hev med sig fra Hørsholm 79ers. Derudover har holdet skrevet kontrakt med en række amerikanere, herunder NCAA vinder fra college holdet Connecticut Huskies Phillip Nolan og Terrence Moore, der dog blev sendt tilbage til USA, inden prøveperiodens udløb, da hans niveau ikke stemte overens med klubbens ambitionsniveau [2].

Ditlev Dunk[redigér | redigér wikikode]

Team FOG Næstveds maskot, Ditlev Dunk, er en and klædt i holdets uniform, der er særligt kendetegnet ved sit 80'er inspirerede svedbånd, sit orange hår og sine øjne, da han er bælgøjet. I følge maskottens egen historie, kommer Ditlev Dunk fra en lille by kaldet Duck Keys i The Keys i Florida, USA. Han er født den 20 oktober 1992, og som ælling voksede han op med en stor forkærlighed for basketball, der inspirerede ham til som 4-årig, at tage verden rundt for at opleve netop dette. Han blev uheldigvis vingeskudt udenfor Næstved af en lokal jæger, og blev taget ind af en amerikansk familie, der boede i området.

En synstest fastslog hurtigt at Ditlev Dunk aldrig ville kunne spille basketball på professionelt plan, da han har en meget stærk bygningsfejl på højre øje. Denne bygningsfejl gør, at han simpelthen aldrig vil kunne ramme kurven [3].

Maskotten, og dens baggrundshistorie, er udviklet af Bamsefabrikken, der sammen med holdet lavede en maskot, der skulle kunne fungere som frontfigur for holdet ved pressemøder, og dermed være holdets ansigt udadtil, men samtidig også være sjov for børn der så basket i salen [4]. Ditlev Dunk har været maskot i klubben siden 2012.

Ditlev Dunk er nok særligt kendt for sin optræden i DR3-programmet Danmarks Bedste Maskot, hvor han deltog som eneste basketball maskot. Ditlev Dunk deltog i programmet til han røg i elimineringsdyst i tredje afsnit, hvor han slog Brøndby IFs maskot Nanok, men desværre måtte udgå med en skade efter dysten, hvorfor han sluttede på plads nummer 6. En epilog til afsnittet viste at Ditlev Dunk efterfølgende var blevet indlagt på Næstved Sygehus, hvor han heldigvis havde kommet sig, og havde det fint igen.

Landsholdsspillere[redigér | redigér wikikode]

Martin Høirup blev med sin udtagelse til landsholds bruttotrup i 2005, den første Næstved spiller der var inde omkring den danske landsholdstrup. Martin fik imidlertid ikke nogen kampe for landsholdet.

I sæsonen 2007/2008 spillede den danske landsholdsspiller Thomas Soltau for Team FOG Næstved. I denne sæson var Thomas starter på det danske landshold, og var den spiller som scorede næstflest point under holdets EM kvalifikations kampe.

I Næstved var hans gennemsnit 20,5 point og 6 rebounds pr. kamp i denne sæson.

Resultater[redigér | redigér wikikode]

Team FOG Næstved (og Næstved IF Basket) har opnået følgende resultater:

Årets spiller[redigér | redigér wikikode]

Pokalturneringen[redigér | redigér wikikode]

  • Sølv: 2006/07.
  • Sølv: 2008/09
  • Guld: 2016/17

Solrød Cup/McDonald's Cup[redigér | redigér wikikode]

  • Drenge: 2008/09.
  • Piger: 2008/09.

Lundaspelen[redigér | redigér wikikode]

  • Drenge tredjeplads: 2007/08.

Basketligaens slutspil[redigér | redigér wikikode]

  • Bronzemedalje sæson 2011/12
  • Bronzemedalje sæson 2014/15
  • Bronzemedalje sæson 2015/16

Førsteholdstruppen[redigér | redigér wikikode]

Spillertruppen i 2010/11-sæsonen pr. 23. august 2011:

Nationalitet Navn Position Højde Født
Danmark Niels Koch Andreassen Guard 191 1992
USA Corin Henry Point guard 180
Danmark Lars Høirup Guard/Forward 191 1983
Danmark Martin Høirup Forward 195 1982
USA Jordan Glynn Forward/Center 203
Danmark Mads Bloch Forward/Center 203 1990
Danmark Peter Johansen Center 205 1980
Danmark Nicolas Christensen Guard/Forward 190
Danmark Peter Christensen Forward 196 1971
Danmark Rasmus Nørgaard Center 204
Danmark Marco Rønholt Forward 200 1993
Danmark Jacob Lücking Center 203
Danmark Rasmus Kristensen Guard 180
Danmark Rasmus Skotnborg Guard 176
Litauen Nerijus Brassas Forward 200
Serbien Bogdan Karaicic Head coach
Serbien Milan Hinic Assisterende træner

Tidligere spillere[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

www.teamfog.dk

www.basketligaen.dk

Noter[redigér | redigér wikikode]