Tesla-transformator

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tesla-transformator udladning i almindelig luft.

Tesla-transformatoren (også kaldet en tesla-spole) er en type transformator opkaldt efter sin opfinder, Nikola Tesla. Den er speciel derved, at spolerne har luft-kerne, og at koblingen mellem spolerne er lav, typisk K=0,15 . Det er en resonans transformator, hvilket vil sige at både primær og sekundær vikling er forbundet i parallel med en kondensator, der frembringer en L-C kreds. Disse kredse svinger ved samme frekvens.

Primær kredsen har lav induktans og høj kapacitet, sekundær kredsen har høj induktans og lav kapacitet. Primær kredsen er afbrudt af et gnistgab, og sekundær spolen er forbundet til jord i den ene ende. Transformatoren er i stand til at producere ekstremt høj spænding, i størrelsesordenen 100 tusinder af volt.

Indledningsvis oplades primærkondensatoren til en høj spænding, ofte op til 20.000V. Dette medfører at gnistgabet tænder og slutter primær kredsen, som begynder at svinge ved resonansfrekvensen. På grund af den magnetiske kobling mellem primær og sekundær spole, overføres energien fra primær kondensator til sekundær kondensator. Man siger at primæren "ringer ned" og sekundæren "ringer op".

Koblingskoefficienten afgør hvor mange svingninger der skal til for at overføre energien. Idet den samme elektriske ladning overføres fra en stor kondensator til en lille, forøges spændingen proportionalt.

Tesla-spoler kan ses på Energimuseet i Tange og i oplevelsesparken UniverseAls.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.