Thomas Boleyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thomas Boleyn
Greve af Wiltshire
Greve af Ormonde
Vicomte af Rochford
ThomasBoleyn1.jpg
Personlig information
Født ca. 1477
Hever Castle
Død 12. marts 1539
ca. 61 – 62 år gammel
Hever CastleRediger på Wikidata
Forældre William Boleyn og
Margeret Butler
Ægtefælle Elizabeth Boleyn, grevinde af Wiltshire
Børn Mary Boleyn
Anne Boleyn
George Boleyn
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Thomas Boleyn, (født ca. 1477 – død d. 12. marts 1539) var en engelsk diplomat og politiker i Tudor tiden. Han blev født i familiens hjem på Hever Castle, Kent, der havde været i familiens eje siden hans bedstefar, Geoffrey Boleyn købte det, for at restaurerer det og omdanne det til et slot. Efter dennes død blev han begravet på St. Peters kirkegård i Hever. Thomas’ forældre var William Boleyn (14511505) og Margeret Butler (14541539), og Thomas var den ældste ud af en børnefolk på ti hvoraf ca. otte overlevede barndommen. Han blev gennem sit ægteskab med Elizabeth Boleyn, grevinde af Wiltshire far til Mary Boleyn, Anne Boleyn og George Boleyn. Gennem Anne blev han senere bedstefar til Dronning Elizabeth 1. af England.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Før 1500, sandsynligvis i 1498, blev han gift med Elizabeth Howard den ældste datter af Thomas Howard, 2. hertug af Norfolk og dennes hustru Elizabeth Tilney. Parret oplevede adskillige graviditeter men kun fem overlevede fødselen og kun tre levede til de nåede voksenalderen:

Diplomati og ordner[redigér | redigér wikikode]

Gennem sine evner til at komme frem i verdenen gennem sin familie blev han en af kong Henrik d. 8 førende diplomater. Hans stillinger og missioner var blandt andre:

 • 1511 og 1517: Sherif i Kent
 • 1512: Med i delegationen til Holland.
 • 1518–1521: Ambassadør for England i Frankrig, hvor han var involveret i Guldbrokadelejren der skulle danne grund for mødet mellem Kong Henrik d. 8 og den nye franske konge Frans I i 1520.
 • 1521 og 1523: Udsending til Karl 5..
 • 1527: Del af den engelske delegation til Frankrig
 • 1529: Udsending til møde mellem Karl d. 5 og Pave Clemens 7. for at søge hjælp til skilsmissen mellem kong Henrik d. 8. og Katharina af Aragonien. Dette blev fulgt af endnu en rejse til Frankrig.

De fleste af hans titler arvede han gennem sin mor, Margeret Butler, der var datter af Thomas Butler, d. 7. jarl af Ormonde. Thomas Butler, der gennem sine irske aner havde ret til at sidde i det irske parlament, blev imidlertid som personlig ven af kong Henrik 7. af England, tildelt en plads i det engelske parlament i november 1488 som Thomas Ormonde de Rochford. På dette tidspunkt havde han allerede titlen jarl af Carrick,

I engelsk lovgivningen, bliver den matriarkalske arvefølge ikke anset for gældende for jarledømmer. Dette sædvanlige forbud blev, i Boleyns tilfælde, opvejet af en vigtigere factor – han var far til to smukke piger. Kong Henrik havde først et forhold til Mary, og derefter med Anne. Rygter fortæller at Thomas havde høje ambitioner af han også tillod sin kone, Elizabeth, at være Kong Henrik d. 8. elskerinde, og muligheden derfor var til stede at Anne var kongens datter. Da rygterne kom kongen for ørerne at han skulle havde haft et forhold til både mor og datter svarede han:” Aldrig med moderen” [1].

 • Boleyn blev tildelt den engelske orden Hosebåndsordenen i 1523 [2].
 • The Rt. Hon.[3] The Viscount Rochford KG (1525–1527)
 • The Rt. Hon. The Earl of Ormond KG (1527–1529)
 • The Rt. Hon. The Earl of Wiltshire and of Ormond KG (1529–1539)
 • Note: den 22. februar 1538, blev jarledømmet Ormonde givet tilbage til Piers Butler, der blev den 8. jarl af Ormonde.

Kongen og Anne[redigér | redigér wikikode]

I 1525, hvor Henrik blev forelsket i Anne og begyndte at kurtisere hende, til trods for at Mary kort forinden havde fået barn nummer to hvor rygter udpegede Henrik som faderen, blev Boleyn adlet til Viscount Rochford. Titlen havde været i familiens eje før, men gik tabt på grund af manglende mandlige arvinger i 1515.

I takt med at kongens følelser for Anne steg, blev Boleyn fyrsteligt belønnet. I 1528 blev han jarl af Ormonde, en titel som hans bedstefar havde haft.

Boleyns krav på titlen jarl af Wiltshire afhang til gengæld ikke kun af kongens følelser, men også af hans slægtskab med irske James Butler, d. 5. jarl af Ormonde, som han igennem ægteskabet med Elizabeth opnåede. James Butler mistede dog titlen 1. maj 1461 sammen med sit hoved, da han blev besejret af den magtfulde slægt York. Titlen blev derefter givet til andre, der ikke var i familie med Butler. Men den 8. december 1529 kom titlen tilbage til familiens eje, da Thomas Boleyn blev 1. jarl af Wiltshire.

På samme tid blev hans eneste overlevede legitime søn, George, ophøjet til jarl af Rochford. Seks år senere blev alle titlerne taget fra ham, da han blev fundet skyldig i højforræderi, utroskab og incest, og straffen var halshugning.

Efter familiens store nederlag, der kulminerede med, at Anne og George halshugget, trak Thomas Boleyn sig sammen med sin kone, Elizabeth, tilbage fra hoffet til deres landsted i Kent, hvor hun døde i 1538 og han i 1539.

Fiktionens verden[redigér | redigér wikikode]

Thomas Boleyn er blevet spillet af skuespilleren Michael Hordern i filmen ” Anne of the Thousand Days” fra 1966. I henholdsvis 2003 og 2008 spillede Jack Shepherd og Mark Rylance rollen i filmen ”Den anden søster” af forfatteren Phillippa Gregory. I 2007 kom miniserien om Tudor hvor skuespilleren Nick Dunning havde rollen som den udspekulerede Thomas Boleyn, der hele tiden arbejdede for at øge sin familiens status og satse sine døtre i magens spil.

Henvisninger og fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Fodnote[redigér | redigér wikikode]