Thomas R. Marshall

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thomas Riley Marshall

Thomas Riley Marshall (14. marts 1854 i North Manchester, Indiana1. juni 1925 i Washington D.C.) var en amerikansk politiker som i 1913 blev USA's 28. vicepræsident under præsident Woodrow Wilson.

Marshall blev født i North Manchester i Indiana, og han uddannede sig til jurist. Han begyndte sin advokatpraksis i 1875 i Columbia City, før han i 1909 blev valgt som guvernør i Indiana. Da Demokraterne skulle bestemme hvem som skulle blive deres præsidentkandidat ved valget i 1912 var Marshall længe et hedt navn, men til sidst blev Woodrow Wilson indstemt i stedet for ham. Han kom alligevel med på valgsedlen, og sammen vandt de præsidentvalget med god margin.

Forholdet mellem Marshall og Wilson var ikke specielt godt. Selv om Marshall blev inviteret med på regeringens møder blev hans indspil sjælden taget hensyn til. I 1913 gik Wilson til det skridt at møde medlemmerne i Senatet personligt, i stedet for at sende vicepræsidenten, så praksissen havde været tidligere. Wilson ønskede med dette at udsende signaler om at han på ingen måde stolte på sin vicepræsident i delikate affærer. Siden dette har de efterfølgende præsidenter sjælden brugt sine vicepræsidenter som mellemmænd i kontakten med Senatet.

Under Marshalls anden termin kom USA med i 1. verdenskrig. Wilson udsendte ham for at sænke støtte til krigsindsatsen, noget som passede udmærket for Marshall. Videre blev Marshall i denne periode den første vicepræsident som afholdt kabinetmøder, han fik dette ansvar da Wilson måtte rejse til Europa for at undskrive Versailles-traktaten og promotere idéen om Folkeforbundet.

2. oktober 1919 fik præsidenten sin anden hjerneblødning, og var ikke længere i stand til at fungere som præsident. Selv om vicepræsident Marshall da kunne træde ind som fungerende præsident, ønskede han ikke at gøre dette. Han udførte de fleste af præsidentens ceremonielle opgaver i den genværende præsidentperiode uden at overtage præsidentens formelle magt.

Marshall returnerede til Indianapolis efter perioden som vicepræsident, og genoptog der sin advokatpraksis. Han skrev også flere bøger, før han i 1925 døde under et besøg i Washington D.C.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: