Tibetansk spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Tibetansk Spaniel
Tibetansk Spaniel.jpg
Dansk navn Tibetansk Spaniel
Oprindelses­land/-område Tibet (Storbritannien)
Brugsegenskaber Familiehund, Vagthund
Forventet livslængde 12-15 år
Størrelse 25 cm høj
Gruppering
FCI Gruppe 9, sektion 5
AKC Ikke registreret
CKC Ikke registreret
KC Ikke registreret
UKC Ikke registreret
Hunderacer

Tibetansk Spaniel er en race, der tilhører selskabshundene. Tibetansk Spaniel er en velproportioneret, miniaturehund af typen tempelhunde. Hundens højde er omkring 25 cm og den kan være hvid, have blandede farver, eller endda være helt sort. Tibetansk Spaniel er en lille elegant hund med stor værdighed. Den er intelligent, munter, vågen og moderat aktiv, hengiven og selvstændig.

Navnet stammer fra dens fortid i de tibetanske templer.

Sort Tibetansk Spaniel

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Tibetansk spaniel, også kaldet tempelhund, ærmehund, tibber eller løvehund, er i flere tusinde år blevet opdrættet i de tibetanske templer og paladser, hvor den havde flere funktioner: Dagen kunne den tilbringe delvis i skødet eller i ærmet i munkens kutte, hvor den var en nyttig varmekilde, dels kunne den opholde sig på klostermurene, hvor den holdt udkig efter det derude i horisonten, så de kunne varsle munkene og de store mastiffer, hvis nogen nærmede sig. Også i dag elsker de at opholde sig højt, f.eks. i en vindueskarm, for at holde øje med det derude, de er gode ”alarmklokker”, forstået på den måde, at de varsler, når fremmede kommer ind, men tier stille, når bofælderne har forstået budskabet. Historien fortæller, at de blev brugt til at dreje bedehjulene for munkene, men det er vist en skrøne? Men at det var godt med en varmekilde i det iskolde klima i Tibet er næppe en skrøne, Tibberne blev da også brugt som ”varmedunk” i sengen. Og gør det i øvrigt stadig i visse templer.

Nærkontakt med mennesker dag og nat gjorde det nødvendigt, at hundene havde et overordentligt kærligt og venligt væsen, hvilket de stadig har. En Tibber vil helst være nær sit/sine mennesker hele døgnet, det er en ideel lille hjerteven, lærenem, hengiven, kærlig og altid i godt humør. Dens fantastiske tolerence gør den til en ideel familiehund, der er nem at sætte sammen med næsten alle mennesker og dyr, bare de tager tilbørlig hensyn til, at det ER en lille hund. Da det er en selvsikker hund, har den normalt ikke problemer med at være alene hjemme. Omvendt forventer den at blive betragtet som et fuldgyldigt familiemedlem. – Den har en næsten kongelig værdighed, som den må få lov at beholde, for at være en helt rigtig Tibetansk Spaniel! Værdifuld har den altid været, som sagt er det en meget gammel race og den er ikke ændret væsentlig, – heldigvis, for det betyder, at det er en sund og robust lille hund, både fysisk og psykisk.

En Tibber er en ret pelsrig hund, som dog er forbavsende let at holde. Nogle få minutter om ugen med en god børste er nok, – lidt grundigere i fældeperioden, hvis man vil slippe for alt for mange hundehår i ”løs vægt”. Også opdragelsesmæssig er den forbavsende let, den behøver kun et minimum af opdragelse for at være nem og dejlig at bo sammen med, pga. dens medfødte venlige væsen og gode tilpasningsevne. Som dressurhund kræver den nok en smule humor, for dens intelligens forbyder den gentagelser i det uendelige – og dens værdighed værdsætter ikke, at nogen herser med den. Til gengæld: Har den lært noget, så kan den det, bare man tiltaler den pænt!