Chow Chow

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chow Chow
Dansk navn Chow Chow
Hundetype Spidshund
Oprindelses­land/-område Kina/Mongoliet
Brugsegenskaber Familie-, vagthund
Forventet livslængde 11–13 år [1]
Størrelse Medium
Højde 43 - 51 cm
Vægt 18-25 kg
Racen egner sig til Erfarne hundefolk
Gruppering
FCI Gruppe 5, sektion 5
AKC Non-sporting
CKC Non-sporting
KC Utility
UKC Northern Breeds
Hunderacer

Chow Chow er en hunderace som stammer fra Kina, hvor den kaldes Songshi Quan (鬆獅犬 Pinyin: sōngshī quǎn), som direkte oversat betyder "oppustet-løve hund". Hunderacen har haft navnet Tang Quan, "Tang-dynastiets-hund". Den er nok mest kendt for sin blå tunge og store løse pels.

Oprindelse og alder[redigér | rediger kildetekst]

Nærbillede af den karakteristiske blå tunge.
Nærbillede af den karakteristiske blå tunge.

Det er en meget gammel race som oprindelig blev avlet som vagt- og jagthund. Man har antaget at den oprindeligt stammer fra Mongoliet. Kineserne hævder at have fundet referencer til racen så langt tilbage i tiden som det 11. århundrede f.Kr., beskrevet på linje med den hunden vi kender i dag (inkluderet den blå tunge). Det er desuden kendt at både mongolerne, hunnerne og tatarer benyttet disse hundene under sine mange krige. Et videnskabeligt studie publiceret i Science den 21. maj 2004 støtter klart at chow-chow tilhører en af vore ældste hunderacer[2], herunder en oprindelse i antikken eller tidligere. Den er desuden en af de racer som er nærmest beslægtet med ulv, blandt andet sammen med urhundtyper som shiba inu, akita og basenji. Racen er desuden nært beslægtet med shar pei, sandsynligvis som stamfader.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Chow Chow Health & Care Information". AKC. Hentet 11. februar 2017.
  2. ^ Heidi G. Parker, Lisa V. Kim, Nathan B. Sutter, Scott Carlson, Travis D. Lorentzen, Tiffany B. Malek, Gary S. Johnson, Hawkins B. DeFrance, Elaine A. Ostrander, Leonid Kruglyak. Science 21 May 2004. «Genetic Structure of the Purebred Domestic Dog» Vol. 304. no. 5674, pp. 1160 - 1164. DOI: 10.1126/science.1097406
DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.