Tibetansk terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Tibetansk terrier

Den tibetanske terrier er en hundereace, der oprindeligt stammer fra det tibetanske højland. Den er sort og hvid med en højde på ca. 35–41 cm og en normalvægt på ca. 8 – 14 kg. En Tibetansk Terrier er ikke en terrier, men en vagt- og hyrdehund. Betegnelsen terrier fik den fejlagtigt, da de første blev importeret fra Tibet til England. ”Tibetansk Dhokyi Apso”, som betyder langhåret vagthund fra Tibet, ville have været mere korrekt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Racen, som menes at være den ældste rene race.[1]

I de tibetanske klostre var det ikke ualmindeligt, at man havde en terrier til bl.a. at holde slangerne væk og den betød held. På et sådant kloster arbejdede i slutningen af 1800-tallet en engelsk, kvindelig læge Dr. A.R.H. Greig, som havde kureret en munk. Som tak for helbredelsen bragte han lægen en Tibetansk Terrier, hvilket er den største gave man kunne give. Ydermere gav selveste Dalai Lama en af sine hunde som tegn på yderste taknemmelighed. Derfor kunne lægen, efter endt gerning, rejse tilbage til England med et par af disse hunde, som hun var kommet til at sætte så megen pris på. Således kom denne race til Europa, hvor den snart vandt stor udbredelse pga. sin venlighed og evne til at tilpasse sig sin familie.

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: